Annons
Nyheter

Mamma dömd för misshandel av sina barn

Nyheter • Publicerad 15 maj 2009

NORRA ÖLAND

Ungefär en gång i veckan fick barnen pisk på rumpan.

Annons

Nu döms den 42-åriga nordöländskan till 40 timmars samhällstjänst och villkorlig dom för misshandel av sina två små söner.

Enligt åklagaren Kerstin Eriksson ska misshandeln mot de två minderåriga barnen ha pågått under tiden juni 2006 till 22 oktober 2007.

Mamman ska ha slagit barnen över rumpan och dragit dem i håret.

Inför tingsrätten erkände den 42-åriga kvinnan att hon slagit barnen med regelbundenhet, ”i princip en gång i veckan”.

I och med att kvinnan delgavs stämningen mot henne först den 5 februari 2009 innebär det att allt det som inträffat innan den 5 februari 2007 är preskriberat.

Åtalet mot mamman omfattar därmed bara drygt fem månaders regelbunden misshandel.

Tingsrätten fick under rättegången ta del av dvd-inspelade förhör med de två små pojkarna.

I sin dom skriver rätten att misshandeln är styrkt, men att eftersom misshandeln vid varje enskilt tillfälle endast orsakat övergående smärta så anses att gärningarna kan bedömas som ringa.

Men tingsrätten anser också att det varit fråga om ”en systematisk användning av aga”.

”Det kan också konstateras att brotten begåtts mot egna barn som skall ha rätt att få känna sig trygga i sitt eget hem”, skriver tingsrätten i sin dom.

Annons

Därför anser tingsrätten inte att de räcker med ett bötesstraff för den tidigare ostraffade kvinnan. Men i och med att det, ”såvitt framkommit”, inte förekommer någon misshandel av barnen längre så kan följden bestämmas till villkorlig dom med 40 timmars samhällstjänst.

Kvinnan ska också betala de båda barnen 5 000 kronor var i skadestånd för kränkning.

Detta hade annars mamman motsatt sig då hon ansåg att kränkningen inte var av så allvarlig art.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons