Nyheter

Comeback för Östersjötorsken

Nyheter • Publicerad 15 maj 2009

ÖLAND

– Äntligen har WWF gett sig! Om än alldeles för sent.

Klartecknet för Östersjötorskens comeback på den svenska middagsborden välkomnas av yrkesfiskare Tore Johnsson i Mellböda.

Till slut släppte WWF rödlistningen av Östersjötorsken, i veckan kom beskedet yrkesfisket både väntat och krävt under lång tid.

– För första gången sedan WWF introducerade konsumentguiden för fisk ser vi positiva och betydelsefulla förändringar för torsken, förklarade Inger Näslund, när hon presenterade den femte upplagan av WWF:s fiskguide under torsdagen.

– Det är nu grönt ljus för torsk från Barents hav. I Östersjön går det också framåt. Här byter torsken i östra Östersjön färg, från rött till gult ljus, berättade WWF:s taleskvinna inför ett stort pressuppbåd.

Tore Johnsson, yrkesfiskare på norra Öland och vice ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbud gläds åt beskedet, utan att för den skull vara speciellt imponerad.

– Det här kunde WWF ha gjort för länge sedan, vid den förra rådgivningen från forskarna för ett halvår sedan. Mycket onödigt att behålla rödlistningen så länge vilket förstört den svenska marknaden. Den som såg ”Uppdrag Granskning” vet vad jag talar om, det TV-programmet belyste stolligheterna där svensk torsk körs till kontinenten för konsumtion medan den bojkottas här.

Enligt Tore Johnsson har Världsnaturfonden (WWF) alltför stor makt. Åtminstone i Sverige.

– Jag tror inte att det är så i alla länder. Men WWF:s märke är något alla känner igen och folk vet inte om det är lag eller råd det WWF säger...så då har de makt.

– Här har opinionen och forskarnas rekommendationer gjort att WWF till slut fått ge med sig. Det blev för svårt för WWF att driva sin egen linje.

I UGN

Ändock är beskedet från WWF en seger för yrkesfisket. Ett bevis på att de haft, och har, rätt.

– Nu kan alla äta Östersjötorsk med gott samvete , vilket vi från fisket sagt länge.

  Och hur tilllagas torsken bäst?

– Hmmmmmm....den går att få till på många sätt. Ugnsgratinerad är min favorit, med öländsk färskpotatis!

Fotnot:Gul färg i WWF:s Fiskguide står för ”Vara försiktig med”. Rött är ”Låt bli” medan grönt signalerar ”Smaklig måltid”.

14909,jpg

Tore Johnsson, viceordförande för Ölands-Gotlands Fiskareförbund, välkomnar Världsnaturfondens beslut att släppa rödlistningen och därmed bojkotten av Östersjötorsken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.