unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

20:e dödsfallet - men en tendens till minskning

Kalmar län kan ha haft sin lilla topp av covid-19 redan i slutet av april menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Nu skönjas en tendens till minskning av antalet fall.
En tendens till minskning av antalet coronafall kan skönjas i Kalmar län.
En tendens till minskning av antalet coronafall kan skönjas i Kalmar län.

Under den gångna veckan har läget inom sjukvården varit stabilt. Antalet inlagda på vårdavdelningar har varit i stort sett konstant. På onsdagsmorgonen var 34 personer inlagda på länets sjukhus, varav 2 på intensivvårdsavdelning. Hittills har 20 personer från länet avlidit i sviterna av covid-19 vid länets sjukhus, det senaste rapporterade fallet inträffade för några dagar sedan.

– Vi ser en minskning över tid när det gäller de svårast sjuka som behöver intensivvård. Vi är nu nere i samma antal patienter som i början av april. Nu återstår att se om denna utveckling håller i sig, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

En förklaring till de stabila siffrorna kan vara att Kalmar län ligger flera veckor efter Stockholmsområdet och att därmed att Folkhälsomyndighetens förhållningsregler fått större effekt här.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

– Men för den skull gäller det inte att släppa efter nu utan att fortsätta agera ansvarsfullt inte minst för att skydda våra allra äldsta, de mest sköra i samhället, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Vi kan ha haft vår lilla topp i slutet av april. Vi verkar ha en annorlunda kurva än många andra regioner.

Johan Rosenqvist menar att man upplever ett mindre tryck på avdelningarna nu.

– Men det är fortfarande så att de sjuka kräver mycket vård.

Inom ett par veckor hoppas Region Kalmar att det ska komma nya riktlinjer angående resande.

– Folkhälsomyndigheten har sagt att man kommer ge samlade instruktioner för sommaren 3 juni eller möjligen tidigare ändå. Vi får många frågor om till exempel campingar nu, säger Labbé Sandelin.

Läs mer

Brf Badvakten i Borgholm – byggstarten kan anas.

Öland

Rekordlägenheten såld - då är de i mål: ”Bra bit på väg”

Sexton sålda, åtta reserverade – Borgholms exklusivaste byggprojekt med hyresrätter där de största och översta gräver runt åtta miljoner hål i plånboken närmar sig startbeslut.

Campings ägare Anders Jonsson pekar ut platsen där de nya stugorna ska byggas.

Öland

Klart: Då tas första spadtaget på omtvistad stugby

Det har tagit sin tid med nekanden och överklaganden. Men nu ska det första spadtaget på Kapelludden AB:s stugby tas.

Magnus Lagerlöf, Peter Sandwall, Maria Jansén och Örjan Molander med flera träffades på onsdagen för komma närmare en lösning i frågan om ett öländskt historiskt museum.

Öland

Historiskt museum på Öland: ”Ett stort steg på vägen”

Ett historiskt öländskt museum skulle kunna stå färdigt i Ekerum våren 2024. På onsdagen träffades inblandade intressenter för att diskutera förutsättningarna.

P17-landslaget kommer till Öland, bilden är från en match 2012 mot Slovakien.

Sport

Klart: Hit kommer fotbollslandslaget

"Hemlig ort” – nu vet vi: ”Klart de väljer Sveriges bästa träningsanläggning för fotboll!”

Lektor Ludvig Papmehl-Dufay leder studentgrävningarna i Gamla Skogsby och Lina Drott (i mitten) ansvarar för kommunikation och information.

Öland

Spännande – hur stort är järnåldershuset?

När Linnéuniversitetet började med utgrävningarna vid järnåldersgården i Gamla Skogsby för ett år sedan trodde man att det var en byggnad på 8x8 meter. Nu har man fått andra besked.

Höstmys i Borgholm

Öland

Höstmys i Borgholm

Ett höstpyntat Borgholm med halmbalar och pumpor och lite musik i gathörnen är vad som väntar den som är där den sista helgen i september.