Annons
Nyheter

”Zokkrad” budget för nya ungdomslokaler

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2006

MÖRBYLÅNGA

Kultur- och fritidsnämnden vill ha 650 000 kronor extra för att kunna erbjuda utökade lokaliteter på Zokker, bland annat en scen för ”spontana kulturyttringar”.

Annons

Nu skall Mörbylångas ungdom få större ytor att hålla till på, när även andra våningen på det gamla sockerbruket tas i anspråk för ungdomsverksamhet. I lokalerna, som tidigare användes för arbetsmarknadsåtgärder, kommer uppföras en scen.

Scenen skall ge kommunens ungdomar möjlighet att visa sina färdigheter och prova den egna förmågan gentemot en ungdomlig publik, enligt kultur- och fritidsnämnden. Tanken är bland annat att hjälpa de unga att bygga upp det egna jaget och på så vis verka drogförebyggande.

KOMPLEMENT TILL AULAN

För inte alltför länge sedan rustades Skansenskolans aula upp, varför man möjligen kan fråga sig om det verkligen behövs ytterligare en scen i den lilla köpingen. Enligt nämndordförande Christer Rosenqvist (fp) innebär dock satsningen en ”spontanscen” skräddarsydd för konserter och teater och en lokal med plats för upp till 400 åhörare, vilket är hundratalet mer än Skansenskolans aula.

Även kultur- och fritidschef Kerstin Olofsson försvarar projektet, som skall ses som ett komplement till aulan. Hon påpekar dock att det handlar om så mycket mer än bara en scen. Avsikten är att skapa en mötesplats, där verksamheten utformas i samarbete mellan olika förvaltningar och organisationer – och inte minst ungdomarna själva.

Verksamhetslokalen ryms dock inte inom kultur- och fritidsnämndens budget, varför nämnden föreslår att kommunfullmäktige ”sockrar” budgeten och beviljar en ökning på 650 000 kronor. Nämnden avser dock endast stå för inredningen. Lokalen kommer man sedan hyra till en årskostnad av 500 000 kronor.

KULTURHUS I FÄRJESTADEN

Också Färjestaden skall få sitt. Ytterligare en satsning är ett nytt kulturhus på gamla brandstationstomten. Enligt planerna skall detta inhysa bland annat en ”kulturskola” för musik och dans samt ett nytt bibliotek, vilket skall bli både större och mer handikappvänligt än det nuvarande biblioteket i Färjestaden.

Men kultur- och fritidsnämnden tänker även på dem som vill ut och röra på sig. Fortsättningsvis kommer belysningen på motionsspåret hållas tänt från klockan 15 fram till midnatt under årets mörkare kvällar. Ännu ett glädjande besked är att idrottsföreningarna får ökade anslag på sammanlagt 300 000 kronor.

De som väntar på den av Christer Rosenqvist tidigare utlovade bollhallen får dock ge sig till tåls ett tag till. Man kan ju inte infria allalöften i en hast – inte ens i valtider.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons