Annons
Nyheter

Yngvesson om landstingsplan: ”De skiner med lånta fjädrar”

Nyheter • Publicerad 4 juni 2007

ÖLAND

I torsdagens Ölandsbladet 31 (maj) beskrev vänsterblocket med Gunilla Johansson (s) i spetsen det goda läget i vårt gemensamma landsting. Ekonomi var god och s-majoriteten kunde nu driva igenom mängder med förbättringar. Det synsättet skriver nu inte borgerligheten under på.

Annons

– De har bara knyckt våra förslag och ekonomin håller på att eroderas, säger Henrik Yngvesson (m).

Henrik Yngvesson (m) är, till skillnad från Gunilla Johansson (s), inte ordinarie ledamot i landstingsstyrelsen men väl ersättare (för landstingsrådet Malin Petersson). Men han är ändå minst lika involverad i det politiska harvandet på landstinget som sin politikerkollega på vänsterkanten. Dels innehar han en politisk tjänst som samordnare inom den borgerliga alliansen, dels jobbar han som politisk sekreterare åt landstingsgruppen. I likhet med Gunilla Johansson, som är undersköterska och alltså känner till landstinget på golvet, har Henrik Yngvesson en tjänst som sjukgymnast.

– Men den är jag tjänstledig från just nu.

Även om likheterna är stora mellan Gunilla Johansson och Henrik Yngvesson, så skriver inte den sist nämnde under på s-blockets (s, v och mp) beskrivning av den landstingspolitiska verkligheten.

– Nej, och många av deras förslag är samma förslag som vi lagt tidigare, men som de då sade nej till.

Konkreta exempel på detta är, enligt Henrik Yngvesson, inrättandet av hälsocentraler i varje kommun, beskedsgarantin (besked på provtagning inom 14 dagar) och maxtiden (30 dagar) för specialistvård på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP).

– Allt detta har vi tidigare föreslagit. Men nu presenterar tydligen vänsterblocket det som sina egna förslag.

Mest irriterad verkar Henrik Yngvesson vara över s-blockets förslag när det gäller specialistvården inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– När vi lade fram exakt samma förslag sade vänsterblocket nej. Nu när samma förslag kom upp på bordet kunde vi förstås inte säga nej. Det var ju vårt förslag.

Men allvarligt talat, vad spelar det för roll? Huvudsaken är väl att det blir en förkortning av väntetiderna?

Annons

– I och för sig. Men det kunde ha gått snabbare om det blivit ett ja redan från början.

VEMS FJÄDRAR?

Även en oinsatt medborgare förstår att det pågår någon slags prestigekamp. Och det är kanske inte så underligt när majoriteten är så pass knapp som den är. S-blocket regerar enbart med ett mandats övervikt. Under den förra mandatperioden var förhållandet det omvända.

Politiskt käbbel, ofta onödigt sådant, inom landstingsvärlden hör alltså till tradition snarare än undantag. Att politikerna gärna vill skina lite extra i sådana sammanhang är således helt enligt spelreglerna. Det gäller ju att synas lite mer och tydligare än andra.

– Men inte med lånta fjädrar, tycker Henrik Yngvesson.

VEM STÄNGER?

S-blocket höll i intervjun med ölandsbladet också fram ekonomin som ett glädjeämne. Det gör inte Henrik Yngvesson som i stället varnar för tvingande besparingar.

– Överskottsmålet var först satt till 2,5 procent. Nu är det bantat till två procent. Farna är att vi inte ens når upp till det. Enbart hälso- och sjukvårdsförvaltningen visar i sin budgetprognos på ett minus av 66 miljoner kronor.

Och Henrik Yngvesson fortsätter minusuppräkningen:

– Folktandvården minus 3,3 miljoner, serviceförvaltningen (logistik, it, tvätt, med mera, reds anm) minus 3,9 miljoner, psykiatrin minus 1,3 miljoner...

Annons

Stopp och belägg, i en budget på 5,5 miljarder är väl inte ett minus på en handfull miljoner inom ett fåtal förvaltningar ett våldsamt svart moln?

– Nej, kanske inte direkt. Men vi naggar på vårt överskott. Totalt blir det inte ett minus, men vi når inte två-procentsmålet. Enbart avtalsrörelsen kostade 35 miljoner extra. Det är förstås inte kul att låta som en person som sabbar partyt, men redan till fullmäktige i november kan det komma besparingsförslag för budget 2008.

En direkt öländsk besparing lär det för övrigt bli redan i sommar.

– Vårdcentralerna i Färjestaden och Mörbylånga håller även denna sommar stängt under en månad vardera.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons