Annons
Nyheter

Wouters till (kbö) som blir Ölandspartiet

Nyheter • Publicerad 10 april 2006

MÖRBYLÅNGA

Före detta centerpartisten Johanna Wouters kandiderar för (kbö), som samtidigt byter partibeteckning till Ölandspartiet (öp). Allt talar också för att det blir en omstuvning i partitoppen sedan Birger Ramnebrink aviserat sin avgång som partiledare.

Annons

För mindre än en månad sedan avslöjade Johanna Wouters överraskande att hon inte skulle kandidera till Mörbylånga fullmäktige för Centerpartiet, där hon av en del sågs som den hetaste kandidaten att axla kommunalrådet Saga Sigvardssons mantel.

– Det finns ju andra organisationer, menade hon kryptiskt, och medgav att det kommit förfrågningar från annat håll.

Nu vet vi vilket ”annat håll” hon syftade på. I går kom en pressinbjudan från Ölandspartiet – undertecknad Johanna Wouters.

NYTT PARTIPROGRAM...

Hennes hopp till Ölandspartiet, mer känt som Kommunens Bästa – Ölandspartiet (kbö), är minst sagt oväntat, inte minst med tanke på Wouters kamp för att behålla systembolaget i Mörbylånga.

– Det har blivit lite mycket fokusering på Färjestaden, sade hon förra månaden som en av förklaringarna till avhoppet från Centern.

Samtidigt kan man läsa på hennes nya partis hemsida att ”Ölandspartiet strider för etablering av ett systembolag i Färjestaden”.

– Men vi har sagt att det inte ska ske till bekostnad av systembolaget i Mörbylånga, påpekar Wouters, som nu säger sig förespråka tvåsystembolag.

Ett uttalande i sann populistisk anda inför valet, kan säkert någon tänka, eftersom man från Systembolagets sida bestämt hävdar att det inte finns underlag för detta.

Men även omkbö:s tidigare klart uttalade mål med systembolag i Färjestaden kan tyckas gå stick i stäv mot den nyblivna ”ölandspartisten” Johanna Wouters bestämda uppfattning, ser hon ingen konflikt i detta.

Annons

– Det kommer bli ändringar från föregående år i programmet.

...OCH NY PARTILEDARE

Dessutom råkar hon avslöja, att en omstuvning i partitoppen också är att vänta.

– Jag kan säga så mycket som att den som kommer stå först på listan är betydligt yngre än i de andra partierna. Det kommer inteatt vara en 40-talist, säger 60-talisten Wouters.

Med andra ord ställer inte den nuvarande partiledaren Birger Ramnebrink, född 1948, upp för omval, vilket han bekräftar.

– Mitt mål är att få rotation på partiledarskapet, antingen de vill eller inte, säger han.

Partiets ordförande Lena Norlander sluter sig som en mussla, och förnekar först till och med samröre med Wouters överhuvudtaget.

– Hon är inte med i partiet, svarar Norlander bara kort, men säger sedan att hon inte vill yttra sig.

Istället hänvisar Norlander till en presskonferens nästa vecka då handlingsprogram och lista skall offentliggöras.

– Vi kommer presentera en del nya namn, säger hon hemlighetsfullt.

Annons

EJ POPULÄR I CENTERN

Att Johanna Wouters lämnade Centern lär inte enbart berott på hennes svårigheter med att driva de frågor hon personligen upplevt som viktiga, exempelvis familjepolitiken. Uppgifter till Ölandsbladet gör gällande att Wouters inte var så värst populär bland partiets medlemmar, vilka inte gav henne många röster i medlemsomröstningen.

– Visst var jag missnöjd över det. Om den listan fått avgöra hade jag inte ens kommit på en ersättningsplats i fullmäktige, och det kändes inte bra. Men droppen var att man tillsatte en politiker (moderaten Kent Ingvarsson, reds anm) som ordförande i ÖTAB. Det borde varit någon från näringslivet.

Johanna Wouters betonar dock att hon hade kontakt med kbö:s partiledare Birger Ramnebrink redan för ett år sedan, långt före misslyckandet i medlemsomröstningen eller valet av ÖTAB-ordförande. Om detta är fallet har planerna på partibytet uppenbarligen funnits där en längre tid, trots att Wouters i samband med avhoppet från Centern antydde att hon antagligen skulle arbeta i en annan form än partipolitiskt.

– Visst, Ölandspartiet är ju en typ av politiskt parti, men det är inte riktigt samma sak, tycker hon.

Varför Kommunens Bästa – Ölandspartiet från och med nästa mandatperiod endast kallar sig för Ölandsparitet, förklarar kbö:s ordförande Lena Norlander med att man vill visa att det är ett parti för hela Öland.

– Vi är för en sammanslagning av kommunerna, därav Ölandspartiet, ett namn som syftar på en kommun.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons