Nyheter

Wilks slutar på Skördefesten

Nyheter • Publicerad 11 februari 2011

ÖLAND

– Ingen är oumbärlig.

Det säger Anne Wilks, 61, som nu slutar på Ölands Skördefest.

Skördefestmajorskan har blivit hennes inofficiella titel. Under många år var det hon och Jörgen Areskough som personifierade skördefesten.

I ett pressmeddelande anger Anne orsaken till att hon nu lämnar skördefesten:

”Tidigare år, från starten 1997, har mitt skördefestarbete varit fyllt av arbetsglädje. Men efter allt jag varit med om på senare år av yttre hot och störningar mot Ölands Skördefest, så är min arbetsglädje som bortblåst. Med hänsyn till nuvarande arbetsbörda oroar jag mig för att bli sjuk.

Krypskyttet från politiker och turistbolagets ledningar mot Skördefesten 2004 till och med 2008 har varit mycket mentalt påfrestande och resulterat i fysiska skador för mig såsom tinnitus, hjärtbesvär och rubbningar när det gäller sömn och ämnesomsättning. Trots det har jag i det längsta gett all kraft jag mäktat för lyckade skördefester även de senaste åren.

Nuvarande organisation präglas av ett svagt och otydligt ledar- och ägarskap. Oförmågan att förvalta 12 års utveckling med finslipade, välutvecklade system och rutiner har för mig inneburit alltför mycket onödigt dubbelarbete de senaste två åren. Trots mina påpekanden och varningar har nuvarande styrelser varken sett över personalsituationen eller sett till att vi fått hjälp att bearbeta de negativa effekterna av de störningar som varit”.

– Nu måste jag tänka på min hälsa, säger Anne.

• Vad kommer du att sakna mest?

– Det är all kontakt med skördefestdeltagarna.

Även om hon är kritisk till en del som förvarit kring skördefesten, skriver hon i sitt pressmeddelande att hon hyser hopp för framtiden:

”Om styrelserna stramar upp strukturer och ser till att det blir ordning och reda kommer allt att bli bra igen. Om styrelserna återgår till att till stor del jobba med utveckling av själva Skördefesten bidrar det också till att allt blir bättre igen.

I stort sett hela det öländska näringslivet står bakom Ölands Skördefest, vilket är en styrka att vara ödmjuk inför och att förvalta väl.

Jag önskar Ölands Skördefest all lycka och fortsatta framgångar och uppmanar hela det öländska näringslivet att fortsätta stå bakom Skördefesten för en god framtid för hela Öland.

Själv kommer jag att jobba på att få hälsan tillbaka och är sedan öppen för positiva, lättare arbetsuppgifter och uppdrag inom mina kompetensområden om någon på Öland har nytta av mina tjänster”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.