Nyheter

Wilks skrev ”vitbok” om skördefesten

Nyheter • Publicerad 14 januari 2009

Jörgen Areskough har utlovat en presskonferens för att ge sin syn på de anklagelser som riktats mot honom den senaste tiden.

Hans kollega på Ölands Skördefest, Anne Wilks, har skrivit ”Annes lilla vitbok”.

På drygt sju A4-sidor ger hon sin syn på en skördefestens historia och den senaste tidens turbulens kring bland annat bilräkningar och lyxrepresentation. Under onsdagen stämplades ”vitboken” in som offentlig handling på Borgholms kommun.

Inledningsvis konstaterar hon:

”De flesta ölänningar över hela ön känner mig sen decennier. I 40 år har jag engagerat mig i öländska föreningar och organisationer. Små eller vacklande organisationer har jag fått på fötter med blomstrande aktiviteter och förbättrad ekonomi. I samma anda, fast det nu gällt nybygge av en folkrörelse, har jag arbetat osjälviskt i Skördefesten tillsammans med mina medarbetare som arbetat på samma sätt. Skulle jag plötsligt ha blivit helknäpp? Knappast. Jag har heller inte plötsligt blivit en ”dum blondin” som inte skulle se om mina arbetskamrater fifflar. Nej, jag är samma gamla Anne som jag alltid varit. Lita på mig!”.

I vitboken kritiserar hon Ötab:

”På grund av att ÖTAB inte skickat ut fakturor, inte skött redovisningen korrekt gav 2007 ett underskott. Genom träget arbete lyckades vi ändå väsentligt minska underskottet”. 

Hon ger sin förklaring till den omdebatterade fakturan på Ekerum i samband med skördefestinvigningen 2008. ” De nationella delegaterna som deltog i Mat- och Turismforum hade redan satt sig när vi kom. När Jan Eliassons följe kommit på plats åkte Jörgen och jag hem därifrån. 39 nationella delegater åt middagen för 413:50 per person inkl. drycker”.

Hon menar angående den stora mängd lunchmöten som kritiserades  i revisorernas rapport att det handlar om fyra luncher  månaden. ”Verkligen inte mycket när man betänker att en stor del av arbetet består av möten inom det stora nätverket”.

Angående den ofullständiga redovisningen av körda mil skriver Anne att man fick order från arbetsgivaren att skriva körjournalerna på detta sätt.

”När det gäller bilresor, ett exempel: Vid ett tredagarsbesök i Stockholm finns angivet alla företag som besökts under tre dagar och mätarställningar förs hela tiden. Revisorerna har dock bara mätt sträckan till och från Stockholm och bortsett från resorna under tre arbetsdagar där”.

Den stora mängden komptimmar kallar Anne ”fritidsarbete” och enligt henne var det inget som skulle tas ut vare sig i lön eller ledighet.

När hon blickar framåt mot årets fest är hon skeptisk, eftersom det bara är tre i personalen som ska få festen att fungera:

”Skördefesten står alltså inför en katastrof 2009. Istället för att lägga energi på ett osannolikt och groteskt drev där man knappt har en fjäder att göra höna av, så borde all energi läggas på att få fram mer personal”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.