Whiskydestilleri till Algutsrum
ALGUTSRUM
Redan till nästa sommar kan ett whiskydestilleri med tillbehörande café, restaurang och konstutställning stå klart i Algutsrum, en satsning som beräknas kunna generera tio årsarbeten.Men det är under förutsättning att Whisky4U Scandinavia AB kan förmå den demokratiska processen att mala snabbt.
Det är den kvarvarande marken på Algutsrum 20:10, det vill säga den södra delen av den så kallade museétomten som företaget anmäler option om att få köpa. Den minnesgode kommer säkert ihåg att det var på museétomten som Jan Andersson ville se ett Per Ekströmmuseum, men dessa drömmar gick i kras. Nu står i stället en plastikkirurgiklinik (Östersjökliniken) och snart kanske också ett whiskydestilleri på platsen.
Bakom företaget Whisky4U Scandinavia AB står hotellägaren Stefan Norén och Magnus Almér, ägare till ICA Almérs. Vd för företaget är Lars Limseth, tidigare vd för finansbolaget Electra Finans i Kalmar. Alla tre är medlemmar av logen Allbota. Men viktig i företaget är också destilleringsmanagern Benny Sundberg, med många års erfarenhet inom whiskynäringen och med ett ovärderligt kontaktnät.
25-MILJONERSSATSNING
Det är en rejäl satsning som arbetats fram under det senaste året.
– Vi ligger i 25-miljonersnivån, berättar Stefan Norén.
Det har under året förts diskussioner med Mörbylånga kommun. Så sent som i onsdags träffade entreprenörerna kommunledningen för att mer ingående presentera sina planer.
– Vår ambition är att ha en färdig byggnad klar till sommaren och turistsäsongen 2008, skriver Lars Limseth i ett mejl till kommunchefen Staffan Larsson, senare samma eftermiddag.
Företaget vill komma igång med byggandet så snart som möjligt.
– Jag har full förståelse och förtroende för den demokratiska processen fram till ett beslut i kommunstyrelsen, men jag ber dig ändock pröva möjligheten att få ärendet presenterat tidigare än den 12 juni, skriver Lars Limseth vidare till Staffan Larsson.
BRA VATTEN FÖR WHISKY
Entreprenörerna bakom den planerade whiskyfabriken hoppas kunna skapa ett besöksmål i Algutsrum. Whiskyn ska kompletteras med café, restaurang och kanske också en studiehytta för glas. Platsen är vald med omsorg eftersom den passeras av många trafikanter.
Whiskyn ska lagras omkring åtta år innan den säljs.
Hur smakar öländsk whisky?
– Gott, skrattar Lars Limseth. Vi satsar på att göra en kvalitetswhisky. Den kommer att vara fyllig, god och fruktig, fortsätter han.
Hur påverkar kalkhalten i det öländska vattnet whiskyn?
– Några av de fylligaste whiskysorterna från Skottland bygger på kalkhaltigt vatten, upplyser Lars Limseth.
PETER BOSTRÖM
Fotnot:En av entreprenörerna, Stefan Norén, har på Hotel Skansen Sveriges största whiskykällare med 900 olika sorter i lager. 2005 blev Hotel Skansen också utsedd till Sveriges bästa whiskykrog. Stefan Norén var också en av de drivande krafterna bakom föreningen The Long Island Whisky Society som den 9 september 2004 bildades på Hotel Skansen.