Annons
Nyheter

Vittne till dödsolycka: ”Det var bara ett stort dammoln”

Nyheter • Publicerad 21 september 2007

KÖPINGSVIK

– Jag har gått igenom det tusen gånger i skallen. Det var så självklart att jag hade tid att svänga. Jag svänger och så plötsligt ser jag honom och då kommer känslan att han är alldeles för nära.

Annons

Med gråten i halsen förklarar den åtalade 23-åringen för tingsrätten hur sommardagen 2006 slutade i tragedi i och med att en 51-årig motorcyklist miste livet.

Det var den 5 juli 2006 som den 23-årige kalmarbon, som nu åtalas för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, var på väg från sin arbetsplats i Borgholm mot Köpingsvik för att sätta upp affischer. Strax innan Köpingsvik fick han syn på en kamrat på andra sidan vägen och beslöt sig för att svänga.

DUBBEL SPÄRRLINJE

Detta trots dubbel spärrlinje och skylt om förbjuden vänstersväng. Något som 23-åringen inte säger sig uppmärksammat.

– Det var först när jag satt där på lasarettet på natten och polisen berättade för mig att det var heldragen linje som jag förstod, berättar 23-åringen.

En 51-årig man från Stockholm körde med sin motorcykel rakt in i sidan på 23-åringens bil med sådan kraft att bilen snurrade. 51-åringen omkom omedelbart.

– Det var bara ett stort dammmoln, beskriver ett vittne som just innan olyckan blev omkörd av motorcyklisten.

KÖRDE RIKTIGT FORT

Enligt vittnet ska motorcyklisten ha kört riktigt fort.

– Upp emot 100 när han körde om, sedan drog han på ytterligare, berättar vittnet, en turist från norra Sverige.

Annons

Försvarsadvokaten Eva Kullman anser det vara uppenbart att 51-åringen kört betydligt fortare än tillåten hastighet och att han därmed gjort sig medskyldig till olyckan. Åklagarsidan menar att det inte spelar någon roll vilken hastighet som motorcyklisten hållit, 23-åringen kan ändå inte undgå ansvar.

– Han har svängt vänster, trots dubbel spärrlinje och skylt om förbjuden vänstersväng, påpekar åklagaren.

Om två veckor meddelar tingsrätten sin dom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons