Nyheter

Vittnade falskt om knivdråpet - nekas ersättning för lidande

Nyheter • Publicerad 5 mars 2010

KÖPINGSVIK/KALMAR

17-åringen från Kalmar anhölls den 15 september misstänkt för skyddande av brottsling i samband med förundersökningen mot de två män som fälldes i tingsrätten för midsommardråpet i Köpingsvik - två dagar senare släpptes han och förundersökningen mot honom lades ner.

– För detta vill jag nu begära ersättning för lidande, säger 17-åringen i en skrivelse till Justitiekanslern.

Kammaråklagare Gunilla Öhlin gör tummen ner för 17-åringens krav:

– Under de inledande förhören, då han (17-åringen) hördes som vittne, lämnade han felaktiga uppgifter beträffande sina iakttagelser.

– Han har således själv försatt sig i denna situation. Uppenbarligen har han inte förstått allvaret i situationen på grund av ungdomligt oförstånd, säger Öhlin i ett yttrande till JK och anser att 17-åringen inte är berättigad till ersättning.

Hovrättsförhandlingarna mot de två 24-åringarna som i tingsrätten fälldes för dråp respektive medhjälp till dråp avslutades under torsdagen. Dom meddelas den 16 mars.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.