Nyheter

Vit riddare råder kommunalråd att ”undvika mörka gränder...”

Nyheter • Publicerad 11 december 2007

ÖLAND

Turerna kring Ölands Turist AB, Ötab, accelererar alltmer. För någon vecka sedan fick de båda ö-kommunerna och Ölands Näringsliv, ägarna till Ötab, ett erbjudande de inte kunde tacka nej till (?). Och nu börjar också de anonyma breven vissla runt i stormvindarna. En ”Vit Riddare” har slagit till med ett initierat massutskick...

Ryktena surrar, förstulna ögonkast slängs diskret omkring, krypterade e-postmeddelanden susar runt i kablarna – det gemensamma temat på all denna trafik: Vem är den ”Vite Riddaren”?

– Ja , jag har då ingen aning, säger kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (m), som är i full färd med att förbereda sig för ett förbundsdirektionsmöte med kommunalförbundet där just Ötab ska avhandlas.

Den stora och förmodligen enda frågan på det mötet är att sälja eller inte sälja (turistbolaget).

– Jag tycker vi ska sälja rubbet och inte behålla en enda procent, anser Kent Ingvarsson.

Och Vite Riddaren då?

– Ha, ha. Han, eller hon, verkar vara väldigt insatt i turerna.

VARNINGSFLAGG

Vad är det då som har hänt? Ja, egentligen inget mer än att Vite Riddaren – vem det nu är – producerat ett massutskick till mängder med inblandade i politiker- och turistsfären, alltså kretsar där man kan ha ett visst intresse av hur det ska gå för turistbolaget. Det börjar med att Vite Riddaren hissar varningsflagg för den aviserade affären där Vision Öland AB (Vöab) – Johan Barkewall, Richard Teern och Stefan Norén – presterar ett förslag hur det ”tunga” näringslivet kan ta över en majoritetspost i Ötab. En affär som den Vite Riddaren kommenterar med: ”Ötab och dess ägare, det vill säga skattebetalarna, är de på väg att bli lurade?”Riddaren efterlyser också centrala begrepp i affären som ”syfte, mål och strategier.”

Att Riddaren är väl insatt i affärerna skyltar fram på många sätt. Ett citat mitt i ordmassorna: ”Var då uppmärksam på att det aldrig tidigare tillsatts så mycket av kommunala medel till turistbolaget (vi pratar många miljoner), och trots detta fick kommunerna gå i borgen för en kredit så att stugägare som hyrt ut via Ötab överhuvudtaget skulle få ut några hyrespengar. När nu denna kredit förfaller är det åter panik för att få fram pengar och man börjar bråka om momspengar som ska användas till detta (tala om kiss i byxan = varmt för tillfället).”Det poetiska anslaget är väl inte det bästa, men klarsynen är det kanske inget fel på...

EN KONSPIRATION

Den centrala grundbulten i Riddarens brev är annars hur väl timat affärsförslaget är. Och själv poängen är, enligt Vite Riddaren, att rädda den nuvarande ordföranden i turistbolaget, Rolf Edmark (m). Rolf Edmarks dagar som ordförande är räknade. Den nytillsatta valberedningen som ska vaska fram en ordförande till bolaget, innehåller inte precis några Edmark-fan, vilket ger en antydan om att Edmark är på väg ut till vänster från scenen.

Men, som Riddaren hävdar: ”...detta kan inte radarparet i moderaterna Edmark-Forsman (paret som Ölandsbladet döpte till Piff och Puff, båda ledamöter i Borgholms kommunstyrelse, red.) acceptera och man involverar Ötabs vd (Gustaf Öholm, reds anm) i ett projekt för att komma runt den uppkomna situationen i den politiska sfären. Kontakter tas och ränker smids i ett kvicktag...”

Riddaren konstaterar också helt korrekt angående affärsförslaget: ”Bemärk jublet från moderaterna i lag nord när erbjudandet till Ölands Kommunalförbund presenterades...moderaterna i lag syd var betydligt mer klädsamma i sina försiktigt positiva kommentarer...”Riddarens huvudtes är således följande: ”Man behöver inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att se rökridåer och dolda syften, som till exempel att rädda Ordförande Edmark.”Svagare själar än Riddaren skulle nog kunna skriva under på det. Och konspirationer är ju så uppfriskande...

HEMSKA SYNER

Den Vita Riddarens brev slutar i mörka, hemska syner. Turist-vd:n Gustaf Öholm och ordföranden Rolf Edmark är parhästar som har en ”mycket nära koppling till varandra” och alltså jobbar för sin egen välfärd. Det vill säga faller en (som exempelvis Edmark som ordförande) faller den andre. I detta sammanhang har kommunalrådet och ordföranden i Ölands Kommunalförbund, Lisbeth Lennartsson (c), ingen avundsvärd roll: ”Hon har huggit huvudet av Hydran (det skulle vara Edmark det, reds anm) och vips blev det två som växte fram.”

Vi, eller snarare Lisbeth Lennartsson, ska inte heller glömma ”mordet på Caesar – en medborgare höjd över alla misstankar figurerade även där.”Riddaren riktar också en direkt uppmaning till Lisbeth Lennartsson: ”Fru kommunalråd – se dig om efter förföljare i mörka gränder, lita inte på allierade bröder och väg alla ord och förslag på guldvåg för att undvika bitter eftersmak!”Även det södra kommunalrådet, Kent Ingvarsson, får ett råd av Riddaren: ”Fortsätt att kritiskt granska och använd vunnen erfarenhet till att se klart och varför inte ännu starkare glasögon för att se det finstilta!”

Ack ja, vad säger man? Är det inte dags för en demaskering, ett lyft av visiret?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.