Nyheter

Vinregionen Öland börjar växa upp

Nyheter • Publicerad 4 juni 2010

BETEBY

Projektet att göra Öland till en vinregion fortsätter. Professionella fransmän befinner sig just nu på ön för att hjälpa till med plantering på de öländska vingårdarna. På Håks gård används en traditionell plantering, medan nya metoder ska testas på Horns gård i Löttorp.

På en timme har de fyra fransmännen planterat 1 000 plantor på Håks gård, hos Eva Gustafsson i Beteby. 2 000 plantor återstår innan gänget ska upp till Löttorp för att sätta 27 000 plantor på Horns gård.

– Allt blir klart mycket enklare på det här sättet. Om vi kör med spett och jordborr så skulle vi få hålla på mycket längre, säger Eva Gustafsson.

PROFESSIONELL HJÄLP

Förutom de fyra fransmännen har hon också sällskap av Marc Tarrida, vinodlare från Barcelona som var med och startade Horns gård i Löttorp tillsammans med Alexander Horn. Marc Tarrida är en av dem som driver projektet att göra Öland till en vinregion. Till sin hjälp har han bland annat Josep Lluís Pérez Verdú, spansk professor i vinodling.

– När du kollar på vin i butiken så letar du efter vinregioner, och inte enskilda vinodlare, säger Marc Tarrida.

– Men det är de här odlarna som har startat upp verksamheten. Vi försöker hjälpa dem professionellt. Förhoppningen är att Eva ska kunna göra det här själv om några år.

LUFT OCH VATTEN

På den en hektar stora ytan jobbar Karnache El Mokhtar och hans tre kollegor systematiskt med att mäta upp raka linjer med vajrar. Marc Tarrida och Eva Gustafsson placerar ut vinplantorna med jämna mellanrum, därefter är planterarna effektiva med att stoppa ner plantorna i jorden.

Men för att lyckas med vinodling i den höga norden, måste två problem lösas - den låga lufttemperaturen och bristen på vatten. Viktigast är att hjälpa plantan så mycket som möjligt för att få en bra produktion. För att hitta de bästa lösningarna, gäller det att pröva olika metoder.

Det sätt som Eva valt för planteringen är en traditionell metod.

– Jag vill ha öppna ytor, och när det är så här stenigt blir det svårt att klippa gräset och så behöver vi ingen bevattning, förklarar hon.

På Horns gård väljer man istället att testa nya vägar. Man behåller gräset och använder en form av slutet system.

– Vi kommer bland annat ha ett fält där vi gräver diken, som vi förser med ett lager plast i botten. Sedan fyller vi på med jord och mull. På det sättet kan vi välja vilken mängd vatten vi vill förse plantorna med, och så stannar vattnet där, säger Marc Tarrida.

Poängen med detta är till stor del att vara effektiv med bevattningen, bland annat eftersom gården i Löttorp ligger inom ett vattenskyddsområde. Vid gödsling gör den skyddande plasten att näringen inte går ut i grundvattnet.

– Här i Sverige kan vi faktiskt pröva den här metoden, det går inte i exempelvis Frankrike eftersom de har så lång tradition av vinodling, säger Marc Tarrida, som tror att det finns goda chanser att det öländska vinet blir ett kvalitetsvin som kan konkurrera på den internationella marknaden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.