Nyheter

Vindkraftverk kan hota världsarv

Nyheter • Publicerad 9 augusti 2012

Ett 70-tal boende i Albrunna har skrivit till kommunstyrelsen i Mörbylånga om sex stycken 130 meter höga vindkraftverk som kan byggas i orten. De menar att planerna kan hota södra Ölands världsarvsstatus. Kommunen förutspår en juridisk prövning.

Ett 70-tal boende i Albrunna har skrivit på en protestlista till kommunstyrelsen mot sex vindkraftverk som Cementa och vindkraftsbolaget O2 planerar att uppföra. Kraftverken ska bland annat försörja Cementas verksamhet med billig el. Brevets författare uppger att vindkraftverken kommer att vara 130 meter höga och ”vara synliga över det öländska alvarlandskapet upp emot 50 kilometer, vilket innebär slutet på den unika miljö av orbruten horist som så många finner unikt med södra Öland“.

Kenneth Lindberg är sommarboende i Albrunna och en av de som har skrivit på protestlistan. Han visste ingenting om vindkraftverken förrän grannarna kom och berättade om planerna. Nu kan värdet på hans fastighet minska, och de kan bli fast med en 130-meters vindsnurra på horisonten.

– De är ju ingen vacker syn, säger han.

I samband med att de köpte huset i höstas frågade han även kommunen om det fanns planer på några större ombyggnader i området.

– Det var ingen som sa något till oss om något vindkraftverk då, säger han.

Förutom att protestera mot att naturvärden och människors hälsa hotas genom lågfrekvent buller menar författarna även att södra Ölands odlingslandskaps världsarvsstatus skulle hotas av de enorma vindkraftverken, som skulle bli störst hittills på ön. Det har påtalats tidigare: redan i november tog kommunstyrelsen emot ett brev från ett rådgivande organ till UNESCO, som utser världsarven, med samma budskap: ”Den aktuella exploateringen med stora vindkraftsanläggningar skulle innebära en påtaglig skada på de kulturvärden som konstituerar världsarvet”, står det i brevet.

Kommunstyrelsens ordförande Kent Ingvarsson (M) uppger att det inte har kommit in någon bygglovsansökan än, men att vindkraftverken är godkända enligt den övergripande vindkraftsplanen.

– En sådan här byggnad påverkar naturligtvis miljön, men det äventyrar inte det som är basen i världsarvet, säger Kent Ingvarsson (M). Det är hela odlingslandskapet med radbyarna och den historiska markindelningen som är det viktigaste, menar han. Huruvida världsarvet är hotat kan dock komma att utredas vidare.

- Den frågan kommer att prövas den dagen vi får in en ansökan, säger han.

I dagsläget har han ingen uppfattning om huruvida kommunstyrelsen skulle godkänna en bygglovsansökan.

– Det är flera uppfattningar som står mot varandra, från Cementa och allmänheten,

och det vore fel av mig att föregripa ett beslut, säger Kent Ingvarsson (M).

Han räknar dock med att frågan så småningom kommer att avgöras i domstol. Om bygglovet godkänns kommer boende att överklaga, och om det nekas utgår han ifrån att Cementa överklagar.

– Oberoende av hur kommunen ställer sig så kommer någon part att pröva det, säger han.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.