Annons
Nyheter

Vindkraftssyn på världsarvet

Nyheter • Publicerad 7 februari 2013

MÖRBYLÅNGA

Riksantikvarieämbetet, som administrerar de svenska världsarven, gjorde en blixtvisit på södra Öland under onsdagen. Oron finns för att världsarvsstämpeln raderas från Södra Ölands Odlingslandskap om planerade vindkraftsverk uppförs…

Annons

Diskussioner om vindkraftens vara eller inte vara har återkommit med cykliska mellanrum. Under de senaste månaderna har temat varit att FN-organet Unecso, som bland annat handlägger världsarvsfrågor, luftat sin oro över den tänkte etableringen av vindkraft i Albrunna på södra Öland.

Brevväxling mellan Unesco och dess expertorgan Icomos, samt länsstyrelse, Mörbylånga kommun och Riksantivarieämbetet (RAÄ) har varit flitig, med anledning av de aktuella vindkraftsplanerna. På onsdagen kom så en hel delegation bestående av länsstyrelsefolk, däribland den relativt nyutnämnde utvecklingsdirektören Malin Almqvist, länsantikvarie Kjell Håkan Arnell samt representanter från RAÄ för att syna det sydöländska landskapet och sammanträffa med kommunledningen i Mörbylånga.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons