Annons
Nyheter

”Vindkraft och bilar stör världsarvet”  

Nyheter • Publicerad 25 november 2011

SÖDRA ÖLAND

Har ansvariga i Unesco:s expertpanel när det gäller världsarv kopplingar till rabiata vindkraftsmotståndare? Eller har de möjligen sommarstugor på ön?

Annons

– Jag har inga som helst privata förbindelser till Öland, försäkrar Kerstin Westerlund Bjurström.

Hon, Kerstin Bjurström Westerlund, är ordförande för Icomos Sverige – ett expertorgan för Unesco:s World Heritage Centre. Till professionen är hon arkitekt och sakkunnig när det gäller kulturvård, stadsplanering och givetvis arkitektur. Tidigare har hon för övrigt varit fastighetschef över de kungliga slotten vid Statens Fastighetsverk.

Och det var alltså Kerstin Westerlund Bjurström som författade den skrivelse som sände chockvågor över åtminstone södra Öland och som blev en snackis i hela riket. I dem skrivelse där hon varnar för att Öland riskerar att mista sitt världsarv, om man envisas med att fullfölja de framtagna vindkraftsplanerna. I den tre-sidiga skrivelsen påpekas det med skärpa bland annat att:

” Att något liknande det som nu planeras (det vill säga planerade vindkraftsbyggen, red.) skulle tillåtas fanns inte i sinnevärlden.”

STRUNTAR I VÄRLDSARVET

Skrivelsen, som Ölandsbladet lyfte fram och som gav tungt eko i medialandskapet, väckte en hel del ilska även högt upp i den kommunala hierarkin. Exempelvis kommenterade kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) i världsarvskommunen Mörbylånga:

”Vi kommer inte att ändra vårt vindkraftsbeslut för det här!”

Vilket är ett finare sätt att påpeka att kommunen struntar högaktningsfullt i Unesco och världsarv – om det lägger en hämsko på kommunens utveckling.

OBJEKTIV

Konspirationsteoretikerna vädrade förstås morgonluft i sammanhanget. Självklart dräller det av sommarölänningar iIcomos/Unesco, eller så har de starka släkt- eller vänskapsband med folk som vill frysa fast ön ett nostalgiskt 1800-tal.

Annons

– Men jag har inga som helst kopplingar till Öland, försäkrar Kerstin Westerlund Bjurström.

– Jag har visserligen varit på Öland, men jag har vare sig släkt, vänner eller några andra band till ön.

Dina påpekanden i var alltså helt objektiva?

– Ja, jag anser att så pass stora vindkraftsverk som det nu talas om, förstör de visuella intrycken och möjligheterna att uppleva de värden som finns i världsarvet.

– Även de mindre verken kan anses diskutabla, men de stör inte över så stora områden.

INGEN INDUSTRI

Bara några dagar innan hotet om radering från världsarvskartan briserade, rapporterade Ölandsbladet om ett märkligt förslag som gick ut på att stänga av världsarvet från biltrafik.

Hur ser Icomos/Unesco på det förslaget?

–Jag tycker nog att det kan anses vara viktigt att se över biltrafiken. För stor trafik är självklart störande.

En hypotetisk fråga: om det fanns planer på en industrietablering i världsarvet, hur skulle ni se på det?

Annons

– Nej, det går inte.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons