Viltolyckor gissel på Öland
ÖLAND
Viltolyckorna i landet är i minskande.
Men knappats på Öland.
Bara i Borgholms kommun hade vi 350 rådjursolyckor förra året, konstaterar jägarveteranen och kontaktmannen Börje Andersson i Mellböda.
Trafiken dödar på många sätt. Under fjolåret rapporterades 40 951 viltolyckor i landet, smådjur och fåglar oräknade. Enligt Trafikverket beräknas biltrafiken döda 30 000 grävlingar och 10 miljoner fåglar per år.
Sammantaget ska antalet älgar och rådjur som dödas på väg och järnväg motsvara cirka 10-15 procent av det årliga jaktuttaget.
HARAR
De stora siffrorna till trots minskade antalet viltolyckor under fjolåret jämfört med 2010. Ett enskilt exempel är rådjursolyckorna som minskade från 36 107 till 30 654.
Trenden på Öland går åt andra hållet.
Det går inte ner i alla fall. Bara i Borgholms kommun hade vi 350 rådjursolyckor förra året och hittills i år är det ett 50-tal på hela Öland, konstaterar jägarprofilen Börje Andersson.
Och nu är hararna ute på vägarna och springer också.
EXTREMT
Den lokala förklaringen är inte ökad trafiktyngd, utan snarare goda förutsättningar för rådjuren. Efter två hårda vintrar var denna en light-version, dessutom hade rådjuren stora fettreserver efter rik tillgång på ekollon.
Vi har extremt mycket rådjur, Öland är perfekt för dem.
För bilisten återstår endast en sak.
Att anpassa hastigheten. När det är skymning och gryning går det inte att köra lika fort som i dagsljus, gör man det utsätter man sig för risk eftersom det är då rådjuren ofta ska över vägarna, säger Börje Andersson och vet vad han talar om, han är en av de personer polisen ringer när det skett en viltolycka på norra Öland och viltet måste tas om hand.
Sedan är det min uppgift att ta ta kontakt med någon av eftersöksjägarna och ibland får jag rycka ut själv.
RENT
En viktig ingrediens i sammanhanget är skötseln av vägkanterna. Hög växtlighet går bort, oavsett protester från hänförda blomplockare.
På Öland har det länge varit bedrövligt, men i höstas hände något - då det blev det rent efter vägkanterna, någon kunde verkligen sitt jobb och ska ha beröm, rosar Börje.
Ja, med rena vägkanter ökar chansen att upptäcka viltet i tid. Sedan går det inte att köra runt med tunnelseende heller.
Kuriosa är att Sveriges samlade vägkanter täcker en lika stor yta som Öland.
MARKERA
Om rådjurs- eller älgolyckan ändå händer har Börje flera råd.
A och O är att veta var man befinner sig någonstans, vet man inte det går det att kolla via vägskyltar och bilens kilometermätare. Ring polisen och markera var djuret är eller åt vilket håll det försvann. Märk med remsa, plastpåse, en pappersbit eller vad som helst, det viktiga för eftersöksjägaren är att få en position att gå efter.
SIGNAL
Han har även ett förslag till Trafikverket. Börje med jägarkollegor vet vilka stråk rådjuren följer och denna information kan på ett enkelt sätt delges bilisterna.
Varför inte rödfärga väglinjerna på dessa avsnitt, en signal till bilisten att här måste jag lätta på gasen? Det här är något vi jägare diskuterat länge, men det kanske är för besvärligt för Trafikverket?
Vad Börje Andersson känner till inträffade det inte en enda trafikolycka med älg på Öland under 2011.
Men det finns inte mycket älg heller. Å andra sidan har vi mörkertal och det fanns säkert incidenter.