Nyheter

Vill sälja Runstens skola

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012

BORGHOLM

Nedläggning av Runstens skola har utlöst politisk panik i Borgholm.

– Det är en väldig frustration, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) och bekräftar att ett motförslag från KD-håll är att stänga Köpings skola.

Samtidigt förbereds försäljning av skolbyggnaden i Runsten.

Landsbygd kontra tätort, slitna och ålderstigna lokaler kontra modernt och anpassat –  vilka skolor ska betala priset för Borgholms fattighusekonomi?

Huvudförslaget i dag, vilket den Centerstyrda utbildningsnämnden redan sagt ja till i ett inriktningsbeslut, är att stänga Runsten skola och halvera verksamheten på Gärdslösa skola.

Förslaget har försatt politiken i ångestladdad neuros. Under ett livligt Alliansmöte lanserade KD-politikern Mikael Almqvist med stöd av Centerns Peder Svensson i stället stängning av Köpings skola, en av Borgholms modernaste skolor med drygt hundra elever. Dessutom diskuterades att lägga Rälla skola i malpåse, allt för att rädda byskolorna på östra sidan.

CENTERPANIK

– Inom Centern är det panik. Gärdslösa och Runsten är starka Centerfästen och att lägga ner där...de vet inte vilket ben de ska stå på och står öppet mot varandra, sägs det till Ölandsbladet.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) bekräftar turbulensen.

– Diskussionen är livlig. Det är en väldig frustation, kanske framför allt inom Centern och Kristdemokraterna, berättar hon och säger sig vara förvånad över att just Runstens skola har valts ut av utbildningsnämnden.

– Det hade jag inte förväntat mig.

SÄLJA

Samtidigt förbereds, på förslag av just kommunalrådet, försäljning av Runstens skola. Ärendet kommer upp på kommunstyrelsens sammanträde den 16 oktober.

– Och kommer att skapa en än livligare debatt, tror kommunalrådet och motiverar förslaget med stort investeringsbehov i Runsten samt att lokaler frigörs för eventuell friskola.

– Byggnaden kan säljas oavsett om skolan läggs ner eller inte. Kommunen måste inte äga de lokaler kommunen bedriver verksamhet i, påpekar hon vidare och tror att hugade företagare i bygden kan renovera billigare än vad kommunen kan.

Ytterligare en försäljning ska finnas på kommunstyrelsens bord den 16:e.

– Att arrendera ut eller sälja Åkerbobadet plus den rejäla markbit som ligger vid badets parkering.

VARNAT

Kommunens ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg har tidigare varnat politiken för att sälja ut kommunala tillgångar i syfte att rädda ekonomin.

– Kutymen i kommuner och landsting är att försäljningar ska gå till investeringar i annat, som fastigheter och markområden. Så gör de flesta, säger han.

Men så gör inte Borgholm, där går pengarna rätt in i driften?

– Så har det varit under de tre sista åren.

Trots varningen kan han inte utesluta att kommunen tvingas använda denna lösning ytterligare en gång.

– Inför ett stort underskott och i en väldigt svår sits kan det vara en del av arbetet att komma på rätt köl, annars är det lätt att hamna i en ond cirkel med underskott som måste hämtas in och nya underskott på det.

Enligt prognosen från augusti kan bokslutet för 2012 sluta i ett sex miljoner kronor stort underskott. Lars-Gunnar Fagerberg flaggar försiktigt för än mer.

– Vi diskuterar vissa bokföringstekniska detaljer, engångshändelser som kan rensa lite i balansräkningen.

Ta alla smällar på en och samma gång?

–  Ja, precis.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.