Nyheter

Vill nå de glömda barnen

Nyheter • Publicerad 29 april 2010

BORGHOLM

Vem hjälper de glömda barnen, de barn som lever i missbruksmiljö?

– Här kan de sätta ord på det som händer, det ”hemliga ” de inte kan prata om i familjen, säger Ite Ella och Anna Eriksson, gruppledare för Borgholms BIM-arbete som nu utökar med tonårsgrupp.

Målgruppen, barn i missbruksmiljö förkortat BIM, far ofta illa och är i behov av stöd. I den vuxnes missbruk blir de till ”de glömda barnen”. De riskerar även att bli ensamma, utan någon vuxen eller kompis att prata med.

I Borgholms BIM-arbete, med projektpengar från länsstyrelsen, sätts fokus på just dessa barn.

– Vi vet att de finns, men det har varit väldigt, väldigt svårt att hitta och få kontakt med dem. Det har också varit svårt att få föräldrarna att godkänna att deras barn är med i arbetet. Det här bygger ju på att både barnen och föräldrarna vill, säger IFO-chefen Hillevi Österbo.

KÄNSLOR

Sedan december är tre barn i åldrarna nio till elva år med i socialförvaltningens första BIM-gupp där Anna Eriksson och Ite Ella är gruppledare.

Två timmar varje vecka träffas barnen för att prata om det...mesta.

– Att avlasta barnen är en stor del av arbetet, säger Ite Ella.

– Och vi har olika teman där vi utgår från Rädda Barnens arbetsmodell för stödgrupper för barn till missbrukare, berättar Anna Eriksson.

På listan över teman finns bland annat barns rättigheter, känslor, att ha en mamma eller pappa som är beroende med mera, mera.

– Vi jobbar mycket med känslor, att öka barnets självkänsla och självförtroende, förklarar Hillevi Österbo.

TONÅRINGAR

Även barnets familj kan få stöttning.

– Målet är att hela familjesystemet ska få hjälp, säger Ite Ella.

– Vi försöker få kontakt med föräldrarna för att erbjuda dem något slag av behandling. Barnen ska ju inte leva kvar i detta, tillägger Hillevi Österbo.

En ny barngrupp är på gång till hösten och än närmare är starten av tonårsgruppen.

– I vårt arbete har vi sett att många tonåringar lever i missbruksmiljö, därför startar vi en tonårsgrupp nästa vecka, berättar Hillevi Österbo.

POSITIVA

Sju tonåringar är än så länge med i gruppen och det finns plats för fler. Även ungdomar från fel sida kommungränsen är välkomna.

– Jag hoppas att några nappar, men beskedet från Mörbylånga kommun är att de inte har några tonåringar som är aktuella för gruppen just nu, fortsätter IFO-chefen.

Barnen, de tre i premiärgruppen, gillar vad de är med om.

– Utan att fått något direkt betyg från dem så är de är positiva och kommer tillbaka vilket de knappast gjort annars, säger Anna Eriksson och vet vad som får fart på pratstunden runt det runda bordet.

– Fikat! Då lossnar det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.