Annons
Nyheter

Vill inte ha betande hästar inpå husknuten

Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

SÖDRA ÖLAND

Betande hästar i en sommarhage. Det tycker nog de flesta är idylliskt – men inte det permanentboende paret, vars hus ligger endast sju meter från ”odören och flugorna”.

Annons

Sommaren 2002 fick det klagande paret nya grannar. Den nya ägaren startade sedermera djurhållning, vilken enligt familjen åsamkat dem stora sanitära olägenheter i form av flugor, allergener och dålig lukt.

INGET JORDBRUK

I kommunens bedömning av ärendet framhålls intresset av att ”hålla landskapet öppet”. De klagande ifrågasätter dock om grannfastigheten överhuvudtaget är att beteckna som jordbruksfastighet.

– Ingen som helst adekvat verksamhet i detta avseende bedrivs där, och vi kan bara beklaga det faktum att denna förlegade klassificering numera utnyttjas för allsköns skatte- och hobbyändamål.

I ett yttrande drygt tre månader senare säger sig dock paret vara införstådda med att fastigheten även tidigare använts för hästhållning, och påpekar att de ”inte är obekanta med vare sig hästar eller den ömsesidiga respekt som krävs när man bor på landet”.

BEGÄR 30 METER

– Men som en följd av nära tre års erfarenheter av att bo, laga mat, äta och leva med oanat stora mängder av flugor och dålig lukt, som resultat av hästhållningen i omedelbar närhet till vår bostad, försökte vi komma till en överenskommelse med grannen angående avståndet mellan vår tomtgräns och hennes hästhållning.

Deras förslag om ett skyddsavstånd om 30 meter under den besvärligaste tiden på året (1 maj–30 september) klingade dessvärre ohört, berättar paret. Förra månaden fick de veta att de inte heller fått gehör hos länsstyrelsen, vars beslut de nu överklagat.

– Vi är inte intresserade av att vara beroende av grannens ”goda vilja” när det gäller vår boendemiljö.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons