Annons
Nyheter

Vill inte bli granne med stugby

Nyheter • Publicerad 6 februari 2007

BÖDA

Ibland är myndigheterna mot dig.– Jag är inte emot stugbyn, men den ska inte ligga 40 meter från vår entré. Hur många vill ha 20 stugor rätt utanför dörren?Niklas och Lena Söderberg, ägare av Böda Hotell, drar kommunens detaljplan för Böda-sågen till rätten.

Annons

Att överklaga och gå emot myndigheter är inte alltid lätt. Nyligen inflyttade ”räknas inte”, klagande sommarstugeägare kan från olika håll höra att de är just sommarstugeägare, medan andra ses som obotliga rättshaverister med fäbless för långa och obegripliga texter.

– Man känner sig som en bov och blir utpekad som bakåtsträvare, så är det ju, erkänner Lena Söderberg.

BARA 40 METER

Hon och maken Niklas avskräcks inte för den skull. Enligt ägarparet till anrika Böda Hotell gjorde fullmäktige i Borgholm fel när de nyligen godkände ändringarna i detaljplanen för Böda-sågen. Förändringen i planen öppnar för industrietablering i norr och turistanläggning i söder.

Böda Hotell ligger i söder, och kan få en stugby utanför dörren.

– Den kommer 40 meter från vår huvudentré. De får gärna bygga en dubbelt så stor stugby, men inte utanför vår dörr. Dessutom ska infarten till stugbyn gå genom vår parkering, räknar Niklas upp, inte alltför ilsket, men lite uppgivet.

– Kommunen kunde ha pratat med oss först, innan beslut. Då hade vi kanske sluppit det här. Men här fanns ingen information eller samråd med och ringer man nu så är de lite nonchalanta. Det känns som att vi inte är värda att lyssna på.

ÖVERKLAGAN

Hotellägarna befarar att hotellets fridfulla tillvaro kommer att naggas i kanten. Lugn på den ena sidan av den smala vägen, liv och rörelse på den andra.

– 20 fulla stugor betyder 80–100 personer med bilar och allt. Helt klart kan det bli oroligt för våra hotellgäster som är vana med lugn och ro. Barn som skriker, fylla, osande grillar, biltrafik – jag säger inte att det blir så, men det kan bli det, befarar Niklas, som fruktar att hotellet kan tappa sin charm.

Annons

Med andra ord – överklagat.

– Vi får väl dra det ända till regeringen, man kan inte lägga sig platt. Inte med en hel stugby rätt utanför dörren, suckar Niklas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons