Vill ha vattenpengar tillbaka
MÖRBYLÅNGA
– Köper jag kött eller mjölk som är dåligt, förväntar jag mig att få pengarna tillbaka. Det är samma sak med vatten, säger Anita Jägerklou. På torsdagen besökte hon Mörbylångas kommunhus för att få svar på vad som händer med Grönhögens vatten.
Med på mötet var kommunens tekniska chef Karl-Gustav (K-G) Johnsson, driftsingenjör Tobias Petersson, miljö- och byggchef Mats Lindahl samt informationssekreterare Jonas Tenje. Anita Jägerklou har samlat in namnunderskrifter från 150 Grönhögenðbor, som inte vill betala sin vattenavgift.
– Nu är måttet rågat. Vi har antingen fått åka upp till vattenverket och hämtat vatten eller köpt i affären. Tidigare har vi blivit lovade sex procents avdrag men det är för lite. Vi ska ha tillbaka halva avgiften, säger hon.
DÅLIG INFORMATION
K-G Johnsson menar att avdraget på sex procent av den rörliga avgiften gjordes i våras då de trodde att problemen var över. Han håller med om att de boende bör få pengar tillbaka men vill vänta tills vattnet blivit bättre.
– När vi känner oss klara kan vi göra en bedömning på helheten, du måste förstå att vi vill vänta tills vi känner att vi lyckats, säger han och det accepterar Anita Jägerklou.
Hon är dock mycket kritisk till den dåliga information som kommunen gått ut med till de boende.
– Informationspapperet som har suttit på affären är gammalt. Man blir irriterad när informationen är så dålig. Gör ni ingenting? frågar hon.
– Vi jobbar för fullt, men det syns inte på lappen, säger Tobias Petersson.
SKILDA BAKTERIER
Första indikationerna på att något var fel med vattnet i Grönhögen, kom i december 2006. Då upptäcktes coliforma bakterier i vattnet, som betecknades tjänligt med anmärkning.
– Det är viktigt att skilja på coliforma bakterier och e-colibakterier. E-colibakterier är tarmbakterier och coliforma bakterier är jordbakterier som finns överallt, säger Mats Lindahl.
Sedan problemen uppstod har kommunen arbetat från vattenverket och ut, för att utesluta orsaker till bakterierna. Varannan vecka tas nya prover för att se om antalet bakterier har förändrats. Tobias Petersson vill dock poängtera att det inte är farligt att dricka vatten som innehåller nitriter, om man är över ett år gammal.
– Man blir inte dålig i magen av nitriter, utan av bakterier. Man kan däremot få dålig mage av att oroa sig, säger han.
MALIN MARKLUND
Fakta: Vattenproblemen i Grönhögen
• I december 2006 upptäcks colibakterier.
• Klordoseringen i vattnet ökas för att få bort bakterierna.
• Kloret gör att ammoniumet i råvattnet omvandlas till nitrit.
• UV-filter har installerats, de ska döda bakterierna så att klormängden i vattnet kan minskas.
• Nitrit bildas i ledningen från vattenverket till kranen. Dessa ledningar har spolats ur men fortfarande finns förhöjda halter av nitrit i dricksvattnet.
• Nitrit kan påverka syreupptagningen i blodet på barn under ett år. För äldre personer är det inte skadligt att dricka vattnet.