Vill ha mer inflytande över lärarna
MÖRBYLÅNGA KOMMUN
Tillsammans med nära 200 andra svenska skolchefer har Mörbylånga kommuns Ann Willsund skrivit under en debattartikel i tidningen Dagens nyheter (DN), där cheferna anser att rektorerna ska få större möjlighet att bestämma över lärarnas arbetstid.
Lärarnas arbetstider kommer att bli en het fråga under vårens avtalsförhandlingar. Under 2009 har den politiska organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) fört diskussioner med fackförbunden Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund. Men ännu har de inte kunnat närma sig varandra i sina ställningstaganden.
VIKTIG FRÅGA
Mycket av diskussionerna rör lärarnas arbetstid. Idag arbetar de 45-timmarsveckor. Av dessa är 35 timmar schemalagda och återstående tio timmar är så kallad förtroendetid, som lärarna bestämmer över själva. Den tiden går bland annat till planering samt spontana elev- och föräldrakontakter.
I måndagens DN står 198 skolchefer bakom den debattartikel som förespråkar 40 timmars arbetsvecka och vanlig semester istället för dagens ferietjänst, som innebär att lärarna är lediga under skolloven.
Enligt cheferna skulle det bli en mer flexibel organisation om rektorerna får möjlighet att bestämma när och hur lärarna ska arbeta. Rektor är ytterst ansvarig för skolans resultat och måste därför ges ett avgörande inflytande över skolans resurser, det vill säga även lärarnas hela arbetstid., skriver skolcheferna.
Vi måste titta individuellt på vilken situation respektive lärare befinner sig i. Vilka insatser behövs, hur mycket tid ska finnas till att vara i klassrummet och hur mycket tid ska läggas till samverkan och planering, säger Ann Willsund.
Varför valde du att skriva under debattartikeln?
Jag tycker att det här är en viktig fråga för lärarnas arbetsmiljö.
Hon misstänker att lärarnas uppfattning är att arbetsgivaren vill spara pengar, genom att lägga mer av lärarnas tid i klassrummet.
Men så är det inte, snarare menar jag att det visar en tydlig brist på förtroende mellan parterna om de tror att vi bara tänker på pengarna.
INGEN STOR SKILLNAD
När det kommer till 45 timmars arbetsvecka så menar Willsund att 40 timmar skulle ge lärarna en jämnare arbetsbörda.
Dessutom ökar det möjligheterna för kollegorna att träffas och planera, om alla är på plats under de bestämda arbetstiderna.
Och hon tror inte att semestertjänst skulle innebära någon stor skillnad från idag.
Lärarna arbetar idag en vecka efter att eleverna har slutat skolan och en vecka före de börjar. Sedan kan man ta ut vanlig semester och så kanske fler kompetensutvecklingsdagar läggs under sommaren istället.
Fotnot:Borgholms kommuns utbildningschef Lars Bylund har inte skrivit under debattartikeln, men Ölandsbladet har inte kunnat nå honom för en kommentar till detta.
Läs om Lärarförbundets åsikter i tisdagens tidning.