Nyheter

Vill ha ”fågel-högskola” på ön

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2008

MÖRBYLÅNGA

Kan den nyligen nedlagda Köpingskolan omvandlas till högskola? Ja, varför inte? Socialdemokraterna föreslår i en motion att kommunen utreder förutsättningarna för att förlägga en ornitologisk högskoleutbildning till, som det heter, ”Mörbylånga centralort”.

Det har under en längre tid pågått en animerad diskussion om skollokaler i Mörbylånga kommun. Kommunen är inte precis jämnt balanserad när det gäller befolkningstrycket. I de norra delarna är det brist på förskole- och skollokaler, medan det i söder ekar i tomma skolhus. Senast lades Köpingskolan i malpåse, trots en häftig kamp från föräldrahåll för att bevara skolan.

Men socialdemokraterna tror att man kommit på en positiv lösning på problemet med tomma skollokaler. I en motion föreslår paritet att man ser till att ordna med en högskoleutbildning i ämnet ornitologi i Mörbylånga. Och lokalerna finns – ovan nämnda Köpingskolan.

SNABB UTREDNING

– Javisst. Det kan inte bli bättre. Förändringar behöver inte alltid betyda försämring. Det går att vända något negativt till något bättre, säger Margaretha Lööf-Johansson (s).

Margaretha Lööf-Johansson har inte talat med företrädare för Högskolan om idén. Men ämnet som sådant finns faktiskt redan på högskolenivå.

– Och vilken plats kan vara bättre än just Mörbylånga? Vi har allt här. Ön är ju internationellt välkänd som ett fågelparadis, norra Europas största Naturbokhandel ligger i kommunen och inte minst zoonosforskning har sedan en längre tid etablerats här.

Förutsättningarna för en högskolefilial är således goda?

– Utan tvekan. Och jag hoppas också att kommunledningen drar igång en snabb utredning i ärendet. Visst vore det ett fantastiskt lyft?

Självklart kan väl fågelforskning lyfta kommunen till högre höjder. Och som redan antytts – lokaler finns ju redan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.