Nyheter

Vill ha digital röntgen

Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

BORGHOLM

Sjukvården i Kalmar län är något som ligger de borgliga partier varmt om hjärtan och på många områden ligger länet i topp. Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.

– Vi vill fortsätta jobba för att vi ska få en digital röntgen till Öland, berättade Lillebill Grähs nummer ett på Centerpartiets landstingsvalsedel.

Det finns ett landstingsprogram för Centerpartiet i länet och där tar man fasta på ett område som är väldigt viktigt för Öland, vården av den äldre befolkningen.

– Något som ligger mig varmt om hjärtat är att få hit en digital röntgen till Öland, kanske till Borgholm, berättade Lillebill Grähs.

VÅRDEN

En digital röntgen skulle förenkla väldigt mycket för Ölands befolkning, helst då de äldre, som slipper långa resor till Kalmar. Var man än kommer ifrån på Öland, ska man in till Kalmar blir det en lång resa.

– En investering på en digital röntgen skulle i dagens läge kosta runt en miljon kronor, berättade Lillebill Grähs.

Den summan är något man tror sig snart tjänar in på alla resor som nu måste bekostas när befolkningen måste åka till Kalmar för att röntga sig.

Centern vill även att fler läkare ska ha möjlighet att göra hembesök och fler experter på äldres sjukdomar ska tas i verksamheten.

Man vill även att hälsocentralerna ska få en bredare öppenvård, så att man kan ta emot ögonpatienter, hudåkommer med mera.

– Vi vill också arbeta för att förebygga den allt vanligare psykiska ohälsan, sa Göran Backrot.

Det vill man göra genom att bygga ut barn- och ungdomsmottagningar i närområdet. Det är viktigt med kort tid till besök och behandling.

KALMAR LÄNS TRAFIK

Centern betalar mycket pengar till Kalmar Läns Trafik och inom det här området finns det mycket att göra.

– Anropstrafik är något som jag tycker att vi borde införskaffa, och då kommer vi in på flera olika områden såsom hälsa, glesbygd och utveckling, sa Gerd Åstrand.

Att få fler bussturer på Öland främjar alla, ungdomar får lättare att förflytta sig och då får även hela familjer möjlighet att bosätta sig på hela Öland och ändå kunna ta sig vart man vill.

Ann-Charlotte Nilsson från Kalkstad som även var med på mötet denna fredag, är Centerns Landstingsgrupps verksamhetsutvecklare:

– Vi är väldigt nöjd med vår lista den här gången, alla kanditater på listan är inkryssade och namnen kommer från Böda i norr till Mörbylilla i söder.

Utav elva namn på Centerpartiets Landstingsvalsedel är bara två namn herrar, Göran Backrot och Mikael Larsson.

– Jag har alltid sagt att det viktigaste är kompetensen, är det sedan en kvinna eller man, spelar mindre roll, sa Göran Backrot själv.

– Ja och Centerpartiet har verkligen starka kvinnor inom vårt parti så det är det självklart att det är dom som ska vara med på vår lista, sa Lillebill Grähs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.