Nyheter

Vill ha allmän jakt på säl

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2011

ÖSTERSJÖN

Centerns riksdagsledamot Anders Åkesson, Kalmar, önskar allmän jakt på säl. Djurets utbredning i Östersjön är enligt honom förödande för det småskaliga och kustnära fisket.

– Sälen konkurrerar om fisken, men framför allt förstör sälen yrkesfiskarnas redskap.

I veckan kunde Ölandsbladet berätta om höjda kvoter för torskfisket samtidigt som det småskaliga garnfisket på Öland dör sotdöden.

– Lokalt bedrivs det ett minimalt torskfiske. Och det beror på den ständiga plågan, det man inte tar tag i – säleländet, kommenterade yrkesfiskarbasen Tore Johnsson, Böda.

Sälproblematiken har lyfts fram ett antal gånger av Centerns Anders Åkesson vars riksdagsmotioner om utökad jakt på sälen dock fått nej.

FÖRSTÖR

Nu gör han ett nytt försök. I en motion daterad den 3 oktober föreslår han allmän jakt på säl, bland annat med orden:

”Förbudet mot allmän jakt på säl som utfärdats av Helsingforskommissionen saknar numera relevans”.

– Det är glädjande att torsken ökar i omfattning och att kvoterna följer med upp. Samtidigt har vi kustfiskarnas elände och bekymmer med att sälen ökar i omfattning. Sälen konkurrerar om fisken, men framförallt förstör sälen yrkesfiskarnas redskap, säger Anders Åkesson till Ölandsbladet och berättar att folk i allmänhet och enligt honom har en felaktig bild av säl.

FEL BILD

– Bejakar man som jag förvaltningsjakt på säl möts man ofta av oförstående eftersom de flesta av oss fortfarande har bilden från 1985 att sälen är i det närmaste utrotad på grund av sjukdom.

Via riksdagsmotioner föreslår Anders Åkesson även allmän jakttid på skarv samt att ålfisketillstånd ska vara överförbara mellan personer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.