Annons
Nyheter

Vill fortsätta dyka vid Mars

Nyheter • Publicerad 31 maj 2013

Nu planeras det för fullt för den tredje etappen av de arkeologiska undersökningarna vid skeppet Mars, som sänktes av danskarna för över 400 år sedan.

– Det var väldigt ambitiöst förra året och i år kommer det att bli ännu mer ambitiöst, säger Rickard Lundgren på Ocean Discovery.

Annons

Mars var Erik XIV flaggskepp men förliste år 1564 efter ett sjöslag mot danskarna. 2011 återupphittades skeppet utanför Öland, vilket väckte stort intresse i hela världen. Sedan dess har marinarkeologiska undersökningar utförts i två etapper och i sommar inleds förmodligen den tredje etappen i projektet.

– Vi har lämnat in ansökan till länsstyrelsen och de är väldigt positiva. Förhoppningsvis ska det rulla på som tidigare, säger Rickard Lundgren på Ocean Discovery.

Projektet är ett samarbete mellan Södertörns högskola, Försvarshögskolan, Vasamuseet, Ocean Discovery, Deep Sea Production och Marin Mätteknik AB.

Planen är att de ska inleda det stora forskningsprojektet den 1 juli och sedan ska det avslutas den 15 juli. De exakta vetenskapliga målen är ännu inte fastställda. Men de har ansökt om att få bärga föremål i förmedlings- och forskningssyfte.

– Men det är inte säkert vi utnyttjar den dispensen. Det måste utredas noga om vilka som ska ta hand om föremål och det innebär även en del kostnader i konservering.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons