Nyheter

Vilken soppa – vatten i bensinen

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

BORGHOLM

Bil efter bil stannade, trots nytankat. Problemet:– Lite drastiskt kan man säga att vi fått lite bensin i vattnet, konstaterar Christer Svensson, Preems förlängda arm i Borgholm.

Två bilar, varav en ambulans, stannade direkt efter tankning och fick rullas åt sidan och från vägarna i närheten av Borgholm rapporterades om stillastående fordon. Den gemensamma och besvärande faktorn: alla hade tankat på Preems automatstation i Borgholm.

– Jag slog igen stationen. Det började ju direkt efter att tankbilen hade varit där och fyllt på med 15-16 kubikmeter, berättat Christer Svensson på BP Rör.

– Vi har tillsynen åt Preem i Stockholm.

Preliminärt tros fyra fordon ha drabbats av onsdagförmiddagens mer än lovligt lågoktaniga bensin-leverans.

– Det snackas om fyra, fast det kan vara fler än så.

– Nu ska bensinen analyseras av Preem, men de prover jag gjort visar att det är mer vatten än bensin i tanken. Lite drastiskt kan man säga att vi fått lite bensin i vattnet.

I den ordningen?

– Ja.

Christer Svensson tror att pumparna ska vara igång igen denna helg – kemiskt rena från vatten.

– Jag hoppas Preem kommer hit i dag (fredag) och tömmer tanken och gör rent.

Anders Backman på Preems kundreklamation i Stockholm lovar att drabbade bilägare ska ersättas.

– Eftersom det är fel på produkten ersätter vi deras utlägg. Vad felet sedan beror på måste utredas, vi ska ta reda på som hände. Vattnet kan ha kommit från olika håll och innan stationen körs igång måste vi även kolla att felet inte finns under marken.

Utredningen om vems felet är ska inte drabba bilägarna.

– Nej, den behöver kunderna inte vänta på och jag vill uppmana de som drabbats att höra av sig till Preem – ju förr, ju bättre.

Enligt motorkunnigt folk Ölandsbladet lyssnat med tar motorn ingen skada av vatten i bensinen:

– Nej, det enda som händer är att motorn lägger av. Däremot får man lägga några timmar på att tömma och göra rent bensintanken. Och ibland behöver bränslesystemet blåsas ut.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.