Nyheter

Vildsvinen tillbaka på ön: ”Kan ta en ände med förskräckelse”

Nyheter • Publicerad 7 december 2007

GLÖMMINGE

Att fastställa var vildsvinen befinner sig och hur många de är. Det är första prioritet för Ölands lantbrukare och jägare.

– Lyckas vi inte hindra djuren nu kan detta ta en ände med förskräckelse, säger Roger Gustavsson, ordförande för LRF i Mörbylånga.

På torsdagen hölls ett möte för Ölands LRF-medlemmar, markägare och jägare. Över 80 personer deltog.

– Att det kom så mycket folk vittnar om en stor oro och en nödvändighet att agera, säger Roger Gustavsson.

”SVINEN MÅSTE BORT”

Samtliga deltagare var överens om att vildsvinen måste bort.

– Lantbrukarna på fastlandet har ett elände med djuren. Det är viktigt att markägare och jägare i ett tidigt stadium hjälps åt att hindra utvecklingen.

Första steget blir nu att bekräfta att det faktiskt finns vildsvin på Öland, för att därefter veta var den effektivaste jakten kan utföras.

– Det har gjorts ett par, tre observationer kring Mossberga och Rönnerum. I kanten av Mittlandsskogen. Just det området gör det svårt att få en uppfattning om hur många de är. Det är en svår terräng och vildsvin är väldigt skygga djur.

DE DRAS TILL TJÄRA

För att få en uppfattning om var och hur många vildsvinen är, bestämde mötesdeltagarna att de ska prova placera ut trätjära på trädstammar.

– Djuren är tydligen förtjusta i trätjära och dras till det. Då kan man se om de bökat i närheten, eller hitta spår av deras päls. På det sättet kan vi ringa in var de befinner sig, säger Roger Gustavsson.

Ytterligare åtgärder blir att sitta i jakttorn och göra observationer. Dessutom finns planer på att starta studiecirklar, för att öka kunskapen om vildsvinen.

– Det är ett väldigt komplext djur och det finns en osäkerhet i hur vi ska agera för att utrota det. En studiecirkel kan innehålla allt från jaktetik till hur djuret fungerar.

OERHÖRT KOSTSAMT

Den rädsla och oro som många känner handlar framför allt om vad djuren kan ställa till med. I och omkring området där vildsvinen misstänks vara, finns både nötkreatur och vallodlingar.

– De bökar upp alla grödor. Deras framfart brukar liknas vid ett kraftigt jordbruksredskap. För enskilda lantbrukare kan det bli oerhört kostsamt och svårt att få ihop foder. Och det finns inga ersättningar att få eftersom vildsvin är ett jaktvilt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.