Nyheter

Vildsvinen är utplacerade på Öland

Nyheter • Publicerad 30 december 2007

MITTLANDSSKOGEN

Det har gått rykten.

Polisen blir allt säkrare.

Vildsvinen har placerats ut på Öland.

– Vi har fått tips om att suggor med kultingar körts över med hästtransport. Det ska ha rört sig om tre utsättningar, säger Bosse Johansson vid Borgholmspolisen, själv en aktiv jägare.

Källor till Ölandsbladet bekräftar polisens tips. Vid minst två tillfällen ska vildsvin ha transporterats över bron med hästtransport för att sedan släppas i Mittlandsskogen.

Utplacering av vilt är olagligt. Det fodras tillstånd. De enda djur som undantas från regeln är gräsänder, rapshöns och fasaner.

Att placera ut vildsvin för att nöjesjaga är straffbart. Enligt lagexpertis riskerar gärningsmännen med säkerhet böter vid en eventuell fällande dom i tingsrätten, men påföljden kan bli ännu hårdare.

Från polisen sida ser man allvarligt på utplaceringen.

– Det är ett jävla oskick, säger Bosse Johansson.

SÖKER UPPLYSNINGAR

Nu efterlyser man från polisen sida upplysningar som kan leda vildsvinsutredningen vidare.

Samtidigt ombeds allmänheten att kontakta polis eller erfarna jägare vid tecken på att vildsvin varit i farten.

Spår från vildsvin har likheter med ett från rådjur.

– Ett vildsvin lämnar betydligt rundare och större spår. Man kan även se att ett vildsvin lämnar

spår av lättklövar efter sig, berättar Bosse Johansson.

EXPLODERAR OM TIO ÅR

Det var för drygt tre veckor sedan som ölänningarna fick det slutgiltiga beviset på att det finns vildsvin på Öland. En personbil krockade med ett vildsvin vid Täppan strax söder om Glömminge. Vildsvinet skadades av krocken och jägare kunde senare avliva djuret på plats.

Vildsvinet var en galt på 150 kilo, förmodligen tre-fyra år gammal. Det stämmer med de tips som Ölandsbladet fått om utplacerade djur.

Ölandspolisen har uppgifter från andra områden där vildsvin placerats ut.

– Första åren ser man ingenting alls av djuren brukar man säga. Efter tre-fyra år brukar det bli enstaka observationer. Efter tio år exploderar det, säger Bosse Johansson.

PETER BOSTRÖM

peter.bostrom@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.