Annons
Nyheter

Vildsvin bekymrar - både till lands och sjöss

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2009

Vildsvin till lands.

Och till sjöss?

Annons

– Vete tusan hur galten kommit dit, det är en gåta, säger Sune Axelsson efter efter ett ovanligt strandfynd i Köpingsvik: ett dött vildsvin.

Mystiken först.

Efter förra veckans stormvindar över Öland gjorde Sune Axelsson ett mycket märkligt fynd på stranden i Köpingsvik, i ävjan av tång och annan slemmig sjöväxtlighet stack ett ben upp.

– Där låg ett dött vildsvin. En galt, säger den ivrige fritidsfiskaren till Ölandsbladet.

– Hur har galten kommit dit? Jag tror inte att det springer runt vildsvin i Köpingsvik, har den möjligen dött på fastlandet och följt med stormen? Det är en gåta, säger Sune som för säkerhets skull, och för att stärka bevisläget, tog kort på det döda djuret.

Nu till vardagskrass verklighet där vildsvinens utbredning på norra Öland skrämmer och bekymrar.

– Det har setts flera vildsvin på norra Öland och tre har skjutis, två i Böda och ett i Ranstad. Vi befarar det värsta, det kan handla om det tiodubbelt fler än dessa tre, rapporterar Roger Nilsson, ordförande för LRF:s kommungrupp i Borgholm, och kallar till möte i Källa bygdegård i morgon.

– ”Vildsvinsmöte” där representanter från LRF, Jägareförbundet, Länsstyrelsen och Borgholms Jaktvårdskrets deltar och där alla är välkomna.

Något måste göras anser lantbrukarkåren i norr. Innan det är för sent.

– Erfarenheterna från fastlandet förskräcker. Vildsvinen gräver upp åkrar, förstör grödor och är även en stor trafikfara. Om de till exempel skulle få smak på majsen, och här har vi stora majsodlingar, vore det en katastrof.

Annons

– Öland har länge varit en frizon, men nu är vildsvinen här, säger Roger Nilsson och tror inte på vildsvinsvandring över svaga isar, än mindre på att några vildsvin knallat över Ölandsbron en trafikgles natt.

– Återstår inplantering, för hur har de annars kommit hit? Jag tycker att det är för jävligt. Det är hursomhelst ett allvarligt jaktbrott.

En massiv avskjutning rekommenderas från LRF-folket.

– Problemet är att vildsvinet är så jäkliga på att föröka sig. Det sägs att det behövs 80-procentig avskjutning för att hålla stammen i schack, berättar Roger Nilsson.

Förutom det trafikdödade vildsvinet i Glömminge för snart två år sedan finns inga kända observationer om vildsvin på mellersta och södra Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons