Annons
Nyheter

”Viktigt med tillit till politiker”

Nyheter • Publicerad 7 september 2007

FÄRJESTADEN

Bättre arbetsmiljö i skola och förskola. Det efterfrågar Lärarförbundet i Mörbylånga kommun. I torsdags bjöd de in till möte med Kent Ingvarsson (m) och Annika Olsson (c) i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Annons

– Det är viktigt att vi har en nära tillit till politikerna. Det finns en misstro i Lärarförbundet eftersom vi gör påpekanden om bland annat arbetsmiljön, men de verkar försvinna i organisationen, säger Solveig Albinsson–Spetz, ordförande för Lärarförbundet i Mörbylånga.

INGET BRA SVAR

Hon tar Färjestadsskolans miljöproblem som exempel och menar att det inte hade behövt gå så långt om politikerna lyssnat på personalens varningar tidigare. Nu blev det istället reaktioner först när föräldrarna slog larm.

– Jag kan inte ge något bra svar på varför det blev så. Tekniska nämnden fick protokollen men de måste ha låsts in väl för det åtgärdades aldrig, säger Kent Ingvarsson.

Annika Olsson menar att det inte är något man har märkt av i kommunstyrelsens arbetsutskott eftersom de tror att att det blir åtgärdat när det har gått vidare till nämnden.

VILL GÅ HAND I HAND

Ami Bacher är kritisk mot hur situationen med Färjestadsskolan löstes.

– De tycker att vi är lärare så det här ska vi lösa och det har vi ju gjort. Men jag önskar att vi skulle gå hand i hand med politikerna och samtidigt ha en framtidstro. Vi försöker inte göra våra medlemmar bittra.

Men många av medlemmarna på mötet var uppenbart bekymrade, framför allt över bristen på lokaler för personalen från förskola och upp till högstadiet.

– Vi har inga platser dit vi kan gå undan och till exempel förvara våra pärmar, sade Ami Bacher.

Annons

SAMTAL I KEMISAL

Under hösten ska mentorssamtal hållas med varje elev, var tredje vecka i 20 minuter. Men några lokaler finns inte avsatta till detta.

– Som det är nu måste jag sitta i en kemisal, det är inte bra för eleven, säger en högstadielärare.

Solveig Albinsson–Spetz vill ändå framhäva det positiva.

– Vi är så glada i vårat arbete och vill tänka positivt, men vi måste ha utrymme.

Hennes syfte med mötet var inte i första hand att få några löften eller besked utan att få till en diskussion om hur framtiden ska se ut inom förskola och skola.

– Man måste stöta på från flera håll. Vi vill försöka påverka och få dem att förstå hur viktig skolan är.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons