Annons
Nyheter

"Vi vill vara på Öland och utgå från Böda"

Nyheter • Publicerad 20 februari 2012

Ölandsbladet tog en kort pratstund med Richard Lundgren om framtiden för Mars och deras filmprojekt.

Hur går filmprojektet?

Annons

– Det är ett stort intresse internationellt. Det handlar om att göra en ”kostymdokumentär“ för IMAX biografer och en mer vetenskaplig dokumentärserie. Vi är i inledningsskedet och har kollat om det finns intresse.

Amerikanska produktionsbolag har visat intresse och vår planerade budget är 400 miljoner dollar.

Oj, det är mycket..

– Ja för en kille från Västervik är det overkligt mycket. Men för en vanlig produktion där borta är det en liten budget. Vi har planerat att göra den i 3D och det är väldigt sällan som det har gjorts.

När fortsätter ni att dyka?

– I maj hoppas vi kunna börja men vi är beroende av gynnsamt väder. Vi ska filma för filmprojektet och det ska bedrivas forskning.

Kommer det att bärgas några fynd från Mars?

– Det är inte aktuellt i nuläget. Men Mars får inte sluta som bara en pappersprodukt. Mitt livsmål är att se till så att våra barn kan gå runt på ett museum och titta på fynd från Mars.

– Intresset för Mars är stort i hela Sverige men särskilt i den här regionen. Det gäller att få med näringslivet för att kunna fortsätta forska om Mars och få möjlighet att bärga fynd. För staten har inga pengar till det. I höst kommer vi att söka stipendium från Ingvar Kamprads stiftelse.

Kommer ni fortsätta att utgå från Öland?

– Det har snackats om att det skulle bli Visby istället men vi sa nej. Vi vill vara på Öland och utgå från Böda. Efter 20 år känner vi oss nästan som ölänningar. Det är viktigt för Öland och intresset där är jättestort för Mars.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons