Annons
Nyheter

”Vi hatar ej barn, men känner oss överkörda av kommunen”

Nyheter • Publicerad 26 november 2008

FÄRJESTADEN

– Nej, vi hatar inte alls barn. Men placeringen av ett dagis här är både störande och olämpligt, tycker Olle, Mona, Andreas och alla de andra som protesterat mot kommunens dagisplaner.

Annons

De tycker att de blivit orättvist hudflängda.

– Det är kommunen som har en usel framförhållning och planering, dundrar Olle Johansson.

Andreas Magnusson, Olle och Mona Johansson tillsammans med alla de övriga (sammanlagt 31 boende) vid Andgatan och angränsande gator i centrala Färjestaden, har blivit utmålade av kommunala tjänstemän som något slags barnhatande knäppskallar.

En bild som de tycker är djupt orättvis.

– Jag blev vansinnigt irriterad över att läsa (i Ölandsbladet, reds anm) att en tjänsteman på kommunen sa någonting om att vi betraktade barn som något slags terrorister, säger Mona Johansson upprört.

– Det är inte alls det som vi vänder oss emot.

Det är alltså inte dagisbarnen i sig som fått fastighetsägarna i området att gå samman.

– Tok heller, vi har ju barn och barnbarn själva. Det är kommunens hantering av ärendet som vi vänder oss emot.

USEL PLANERING

Vad som hände var enligt de protesterande följande: Kommunen befinner sig i akut tidsnöd. Det gäller att snabbt skaka fram 30 dagisplatser. Hälften, alltså 15 platser, kan man ordna på den nyinrättade förskolan Växthuset i Torslunda. Återstår sålunda 15 platser. Kommunen ger sig ut på villaspaning och hittar en kåk som är ute till försäljning – på Andgatan. Kommunen beslutar att inte använda sig av förköpsrätten, utan spelar med i budgivningen i stället.

Annons

– När de intresserade sig för huset gick en representant för kommunen runt och knackade dörr. I det sammanhanget sa han då att om bara en enda av oss på gatan skulle säga nej till planerna så skulle det inte bli något dagis här. Och hur blev det? Vi känner oss överkörda och lurade. Allt bottnar i kommunens usla planering. Och det är vi som blir drabbade – den här gången, säger Olle Johansson.

INGEN LYSSNAR

I fredags vann kommunen budgivningen mot ett par från Kalmar som gärna vill flytta till Öland. Kommunen toppade priset och fick loss fastigheten för cirka 1,5 miljoner kronor. Och dagisplanerna kommer förmodligen att rulla vidare.

– Det här är ett lugnt och sedan decennier inbott område som inte tål den extra trafik det kommer att bli. Men ingen har tagit hänsyn till vad vi anser om planerna ,säger Andreas Magnusson.

De protesterande villaägarna har för övrigt inte enbart protesterat. Man har också kommit med konkreta alternativ till dagisplanerna.

– Vi visade ett annat hus i området, på Trastgatan, som ligger mycket bättre till, bland annat när det gäller trafiken. Men det var ingen som ville höra på det örat. Så det verkar som om det blivit ett slags prestigeärende för kommunen.

FEMTON BARN

Som redan påpekats här ovan, har kommunen redan vunnit budgivningen om villan på Andgatan. Men innan huset kan konverteras till dagis kommer det att krävas en planändring.

– Och det kommer vi att överklaga, säger Andreas, Olle och Mona med en mun.

– Men återigen, vi är definitivt inga barnhatare, eller allmänt gnälliga rättshaverister. Det vi retar oss på är kommunens handläggning av ärendet och att de fullkomligt struntar i vad vi tycker. Det är som om vi inte har någon talan alls, som om vi inte är värda någonting.

Dagisbråket kommer givetvis att rulla vidare. Men i sammanhanget är det lätt att glömma bort att det faktiskt finns 15 barn som måste ha en plats någonstans. Det gäller bara att hitta den rätta platsen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons