Annons
Nyheter

”Vi har slutat knyta näven i byxfickan“

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007

ÖLAND/KALMAR

– De flesta kvinnor kanske tycker det är yrvaket av oss män att börja nu men vi måste göra ett gott jobb härifrån, säger Jan Herstad, en av initiativtagarna till nätverket ”Mäns kamp för kvinnofrid i Kalmar och på Öland”.

Annons

Idén till nätverket kom 2004 då en kvinna i Piteå misshandlades till döds av sin sambo. I samband med detta dödades en man i samma trakt av en björn.

– Händelsen med björnen slogs upp stort i tidningarna medan kvinnans död bara blev en notis. Det fick oss att sluta knyta näven i byxfickan och börja göra något, säger Jan Herstad.

KVINNOR FÖRSTÅR LÄTTARE

Han menar att kvinno-organisationerna gjort ett stort jobb och att männen har tagit längre tid på sig att komma till skott.

– Det kan vara lättare för kvinnorna att förstå manlig dominans eller förhållanden i arbete och skola. Men det är viktigt att män tar ställning.

Och antalet medlemmar bara växer. Från de fyra som startade nätverket till nära 400 män.

MANNENS OLIKA KNEP

I sitt arbete får Jan Herstad många telefonsamtal från kvinnor som vill ha hjälp. Han berättar om männens olika knep för att komma åt kvinnan, det kan vara att förstöra kläderna, läsa hennes post eller skylla på henne inför barnen.

– Han kan även gå på något hon tycker om. Människa, ting eller djur. Jag har hört många berättelser där mannen misshandlat husdjuret för att få tillbaka kvinnan och barnen från ett skyddat boende. Han hotar att sluta mata kaninen eller skär av hälsenorna på hästen.

STOR ORÄTTVISA

Annons

Jan Herstad menar att ilska är en stor del av drivkraften när det handlar om att arbeta emot mäns våld mot kvinnor.

– Det finns en så stor orättvisa i de ojämlika förhållandena när en man måste känna makt och dominans. Det är inte alltid slagen som är värst utan att hela tiden vara övervakad och rädd. Det är ovärdigt att känna konstant rädsla.

Han blir arg när han upplever att män och samhället har accepterat hur det är och tankarna går ofta till om något skulle hända hans mamma, fru eller dotter. Precis som många andra pratar Jan Herstad också om det stora mörkertalet och att det är viktigt att börja rikta ljuset mot våldet.

– Ju mer vi pratar och jobbar, desto mer minskar skammen och skulden som kan finnas hos en drabbad kvinna och hennes familj, släkt eller by.

SJÄLVKÄNSLAN FÖRSTÖRS

Han menar också att det kan vara svårt för kvinnans omgivning att förstå varför hon stannar kvar i ett misshandelsförhållande.

– Men man måste tänka på att mannens förändring från charmknutte till värsting sker gradvis. I den processen förstörs kvinnans självkänsla och det blir svårare att gå. Det är viktigt att folk runt omkring inte anser att det är kvinnans fel bara för att hon stannar, det finns så många skäl.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons