Nyheter

”Vi har fått ett livslångt lidande — han har fått ett nytt hotell”

Nyheter • Publicerad 29 januari 2009

BORGHOLM

Fem år efter hotellbranden som tog hans son fick Hugo Jensen chansen att möta Owe Fransson, ägaren till hotellet, inför rätten:

– Vi har fått ett livslångt lidande. Han har fått ett nytt hotell.

Det gick att höra en knappnål falla i tingssalen när Hugo Jensen berättade om sin son Eirik. Vid hans sida satt hustrun Mary, torkandes tårar, medan Hugo försökte ge tingsrätten en så rättvis bild av sonen som möjligt.

31 år gammal hade han livet framför sig. Framgångsrik civilingenjör i Norge med chefsansvar och en nyvunnen kärlek i Linn Kristensen.

Kärlekssemestern i Sverige fick ett tragiskt slut. Hugo minns det sista telefonsamtalet från Eirik. Han och hustrun var på fjället med husvagnen och samtalet kom från Borgholm på Öland.

MÄSTERKOCKEN

– Dom skulle egentligen åka mot Danmark. Men Eirik var väldigt förtjust och intresserad av mat. Han hade hört talas om mästerkocken...

Det var prästen i det lilla nordnorska samhället strax utanför Tromsö som förmedlade det tragiska budskapet.

– Där stod prästen på trappan och frågade om jag var Hugo Jensen och det kändes märkligt eftersom han ju visste vad jag hette. Sedan berättade han att Eirik var död.

JOBBIG TID

Rättsprocessen efter branden har tagit fem år. Det har varit en jobbig tid för familjen.

Mary har tvingats sjukpensionera sig. Hugo tackar allt stöd för att han klarat sig, inte minst från den skola där han arbetar:

– Rektorer, lärare, elever och föräldrar har verkligen varit fantastiska.

PETER BOSTRÖM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.