Nyheter

”Vi har ägt spelplanen”

Nyheter • Publicerad 28 juni 2010

ÖLAND

Fler polisingripanden –  betydligt färre anmälda brott.

Polisens midsommartaktik på Öland lyckades.

– Det är vi som har ägt spelplanen, beskriver kommenderingschef Ulf Ericsson.

Alla - polis, kommunen, campingägare, kyrkan, lokala företagare samt folk i gemen - är överens, midsommarhelgen på Öland i allmänhet och Köpingsvik i synnerhet var den lugnaste på många, många år. Fjolårets fyllekaos i Köpingsvik med dråpet på  strandpromenaden som sorglig final var plötsligt långt borta.

Polisens kommenderingschef Ulf Ericsson hittar flera förklaringar: färre personer i rörelse där ungdomar under 18 år nästan helt lyste med sin frånvaro, samarbetet med kommunen, företagare och frivilliga organisationer samt polisens förberedelser och taktik.

– Vi har lyckats med vår taktik. Det är vi som har ägt spelplanen, konstaterar han nöjt när endast några timmar återstår av midsommarkommenderingen.

NOLLA

Den statistik han lämnar till media bekräftar bilden, fler polisingripanden (250 stycken jämfört med 200 förra året) har resulterat i betydligt färre brott där misshandelsbrotten mer än halverades, från 160 till 79, skadegörelsebrotten kunde räknas på ena handens fingrar, narkotikabrotten likaså och där kolumnen för våldtäkt/våldtäktsförsök/sexuella ofredanden stoltserar med en nolla.

– Den ”nollan” är särskilt glädjande, mycket positivt.

Endast tre grova misshandelsärenden finns på listan.

– Vi har en målsägare som slogs med en flaska i huvudet, en annan som säger att han  fick en elpistol i ryggen sant en målsägare som misshandlades med sparkar och slag när han låg ner på marken, räknar Ulf Ericsson upp.

STENHÅRT

Att antalet LOB-ade personer samt omhändertagna på grund av ordningsstörning  däremot ökade markant är helt i linje med polisens  midsommartaktik.

– Vi har legat på stenhårt och tidigt tagit hand om kraftigt berusade personer samt potentiella våldsverkare.  Genom vår taktik har vi lyckats förebygga bort 20 till 30 våldsbrott, tror Ulf Ericsson.

Årets högre snittålder på midsommarbesökarna kan också ha gjort sitt.

– Väldigt, väldigt få ungdomar under 18 år, de flesta var över 20 år. Här har föräldrarna tagit sitt ansvar där mordet förra året kan ha fått dem att vakna till. Det kan ha haft sin betydelse, säger Ulf Ericsson, som trots det relativa lugnet beskriver midsommarfirandet i Köpingsvik som olämpligt för tonåringar.

– Ingen rolig miljö att vara i, det supas och festas hejvilt.

BRA UTFALL

Nu väntar utvärdering av årets midsommarinsats där polisresursen var större än tidigare år.

– Det är lite för tidigt att redan nu dra några slutsatser inför nästa år, däremot kan vi bara konstatera att det blev ett väldigt bra utfall denna gång, säger Ulf Ericsson och anser att spridda missnöjesyttringar om tappade intäkter får stå på undantag efter en midsommarhelg som denna.

– Här tar samhällsintresset över. Och min bild är att campingägarna är måna om att få gäster till midsommar, men att det är rätt gäster. De vill inte ha midsommarstöket, de vill ha ordning och reda och det fick de.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.