Nyheter

”Vi blev förda bakom ljuset”

Nyheter • Publicerad 15 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Varken Tommy Eliasson (s) eller kommunalrådet Kent Ingvarsson (m), som båda satt i dåvarande kommunledningen (ksau), kände till att näringslivschefen, Tage Selander, fått order om att betala ut 2,3 miljoner till J.A.G.S-stiftelsen.

– Vi hade ingen aning om detta då, alltså 2006, när pengarna betaldes ut, hävdar Tommy Eliasson bestämt.

SKL:s jurister talar i termer av en kommunstyrelse som blivit förd bakom ljuset. Och det är något som även Tommy Eliasson kan skriva under på.

– Ja, så känner jag det. Vi blev förda bakom ljuset.

RÄTTSLIGT EFTERSPEL

Pengarna är återbetalda – utan ränta (”vi har inte begärt ränta”), innebär då det slutet på affären? Nej, inte enligt Tommy Eliasson.

– Vi ska ta upp ärendet på nästa sammanträde med ksau. Och jag tycker att det borde bli något slags rättsligt efterspel.

Kent Ingvarsson verkar inte vara fullt lika övertygad som Tommy Eliasson om att affären bör bli en rättssak.

– Vi ska behandla ärendet nu på måndag. Så jag vill inte göra någon bedömning om det ska bli något rättsligt efterspel innan vi haft vårt sammanträde.

Kent Ingvarsson håller annars med SKL:s jurister om att någon – särskilt en utpekad tjänsteman – brustit i sitt ansvar.

– Han borde ha kontrollerat att det var ”grönt ljus” för utbetalningen.

Du satt ju själv med i den dåvarande kommunstyrelsen...

– Jo det gjorde jag, men jag hade ingen aning om det här. Och ingen annan heller för den delen. Vi fick reda på det när stiftelsen begärde ett tilläggsanslag på 75 000 kronor. Jag tycker faktiskt att dåvarande kommunalrådet Saga Sigvardsson borde förklara hur det här gick till.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.