Nyheter

Veterinären: ”Djuren mår bra”

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2012

MÖLLSTORP

– Utifrån våra årliga kontroller är vår uppfattning att djuren mår bra, säger länsveterinären Leif Dahlgren med anledning av kritiken mot hur Ölands djurpark sköter sina djur.

Djurens förhållande på Ölands djurpark har snabbt blivit en riksnyhet under tisdagen. En tidigare anställd säger till Sveriges Radio P4 och SVT att djur svultit och slagits ihjäl.

Länsstyrelsen gör varje år föranmälda kontroller på Ölands djurpark.

– Vi säger till med kort varsel därför att berörd personal måste kunna vara där och svara på våra frågor.

Men han tror inte att djurparken hinner dölja något trots att kontrollerna är föranmälda.

– De skulle inte hinna städa bort brister på så kort varsel. Hinner man städa bort något så handlar det inte om så stora brister.

• Vad säger du om de uppgifter som framkommit kring skötseln av djuren?

– Om det är sant så är det gräsligt, men det är inget som vi har anmärkt på.

SENA ANMÄLNINGAR

Leif Dahlgren berättar att länsstyrelsen årligen får in flera anmälningar mot Ölands djurpark, och de allra flesta kommer från tidigare anställd personal.

– Men de är av olika kvalitet, nästan varje år är det någon som anmäler att babianer är röda i rumpan. Sådana lägger vi åt sidan. Sedan finns det anmälningar som vi försöker utreda på plats. Går det inte att styrka anmälan och personalen dementerar så kan vi inte göra annat än att tro på dem.

Så var det till exempel i ett av de fall som tagits upp i tv och radio den här veckan. Det handlar om två praktikanter som uppger att två av fyra lejonungar svalt ihjäl eftersom deras mamma inte kunde dia ungarna. Djurparkspersonalen började mata de två återstående ungarna med nappflaska först efter att syskonen hade dött.

– Jag vet att länsstyrelsen var i kontakt med djurparken angående detta. Men djurparken gav ett nöjaktigt besked så vi hade ingen anledning att gå vidare.

Leif Dahlgren berättar också att många anmälningar kommer in så sent att länsstyrelsen har svårt att undersöka vad som hänt.

– Den som har uppgifter om misstänkt djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen måste anmäla det till polisen så snart som möjligt så att det går att säkerställa eventuella bevis.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.