Vem bryr sig om glömda barn?
LÖTTORP
200 000 barn i Sverige saknar hjälp från samhället. Deras familjer lever med missbruk. Bara en procent får hjälp. Men det saknas inte pengar, regeringen anslår miljoner varje år. Människor måste dock engagera sig och ta egna initiativ.
Två kvällar i höst har en hel rad organisationer samlats kring två föreläsningskvällar i IOGT-NTO-lokalen Löttorp, med Marianne Brandén, distriktsordförande i Rädda Barnen som samtalsledare. Två medlemmar från KRIS i Kalmar, Andreas Franzén och Thomas Samuelsson berättade om sina liv. Båda är aktiva i KRIS. Andreas reser som föreläsare och Thomas är frivilligt engagerad sen ett halvår. Från första april går han på aktivitetsstöd, därefter får han en offentligt skyddad anställning i KRIS. Thomas arbetar tillsamman med sin styvfar som är heltidsanställd på KRIS.
ÄKTA KÄNSLA
När barn far illa, gäller det att framför allt vara medmänniska med äkta känsla i det man gör. Att anmäla om man misstänker att barn far illa är faktiskt en skyldighet. I Socialtjänstlagen står att ”var och en som får kännedom om något som kan innebära att socialtjänsten behöver ingripa till ett barns skydd bör anmäla detta till nämnden”. Men vem bryr sig?
”Det var aldrig någon som gav beröm eller sa att man dög”. Andreas Franzén berättade om sitt utanförskap som barn till två heltidsarbetande, helgsupande föräldrar. Han blev ett bråkigt, oroligt barn, ofta inblandat i slagsmål. Ett barn som inte trivdes i skolan. Föräldrarna menade att han skulle dricka hemma. inte gå ut på stan och bli bjuden på hembränt. Han började snatta för att få pengar till hasch och de tunga drogerna kom för att stanna. Att vara tillsamman med kompisarna var det enda som var värt något. Först i fängelset blev han varse att bostadsbrist och arbetslöshet var problem. Numera försöker han leva ett sunt liv och kämpar varje dag för att göra sin och familjens tillvaro dräglig utan droger och långt från de gamla kompisarna.
ATT BLI SEDD
Thomas drog hette alkohol. Han har suttit inne för olika brott men är numera nykter. Innan han föddes söp hans biologiska far ihjäl sig. Hans styvfar tog hand om honom men kunde inte ensam skydda Thomas från att börja dricka. Styvfadern var den person som verkligen såg honom. Det betydde mycket när Thomas lämnade sitt gamla liv.
För alla som drabbas av drogmissbruk och alkoholism gäller, att deras barndom under långa perioder varit utan kärlek och omvårdnad. Oftast finns det flera i släkten med samma problem. Mångårig forskning har bevisat ärftliga orsaker till alkoholism. Inte mer än en procent av alla barn och familjer får hjälp och stöd att komma ur missbruk. Alkoholism och drogmissbruk finns inom alla samhällsgrupper, i alla yrken. Samhällets tillåtande atittyd kombinerat med anlag, bidrar till att missbruket ökar. Narkotikaklassade läkemedel, skrivs ut av många läkare. Oftast går det mycket långt innan någon ingriper och då är skadan redan skedd.
ATT BÖRJA OM
Den som vill ha hjälp måste själv söka den, säger Andreas. Ingen kan tvinga fram ett beslut. Bara du själv vill bli nykter och drogfri. Det finns ingen genväg. Att ändra sitt liv så radikalt är en prestation, jämförbar med att hårdträna idrott. När man väl bestämt sig, ska det finnas program för effektiv avgiftning och psykiatrisk hjälp. Det sociala skyddsnätet måste byggas upp från grunden. Det tar lång tid. Man måste få hjälp med skuldsanering, studier, yrkesutbildning, bostad, jobb och lära sig hantera sina gamla kompisar. Säga nej till att ställa upp. Det är kanske ett av de svårare problemen, menar Andreas. Det är svårt att vara konsekvent. Men man måste lära sig det, annars fungerar det inte, intygade Thomas och Andreas. Jag vill att min son ska få växa upp utan droger, jag inte ska vara en dålig förebild för honom säger Andreas.
Den frivilliga tjänsten på KRIS i Kalmar, innebär trygghet för Thomas Samuelsson. Han ser fram emot varje ny dag med allt större hopp och tillförsikt. Thomas hade läs- och skrivproblem i skolan. Det var lätt att börja dricka, det var hans drog helt enkelt. Vändpunkten kom, mycket tack vare styvfadern som jobbar på KRIS. Sedan ett halvår är Thomas nykter och får dagligt stöd genom styvfar och KRIS. Varje dag är en kamp för Andreas och Thomas men de känner sig inte längre ensamma. De har viljan och modet att gå vidare.
IOGT-NTOs distriktsordförande Gunilla Nilsson presenterade ett kampanjkontrakt för en Vit jul. För att öppet visa solidaritet med de glömda barnens situation, vädjar IOGT-NTO om att man frivilligt avstår från alkohol under tre juldagar. Numera finns det både alkoholfri glögg och gott, alkoholfritt öl på systemet. Alkohol är inte ndövändigt för god ölsmak. Det är bara en myt att sprit smakar gott. Ren alkohol bränner bara i halsen och smakar ingenting, menar Andreas och Thomas, som ju vet vad dom talar om!
Nästa föreläsning kommer den 26 november, samma lokal. Projektledare Greger Walve föreläser om Att Vara Vettig vuxen och hur går vi vidare?
RAGNHILD OXHAGEN
Inkörsporten till missbrukär, att se vuxna dricka och bli bjuden. Att bara få uppmärksamhet när vuxna är drogade, att inte bli sedd som litet barn, att bli förälder åt sina föräldrar.
Motverka utanförskap hos barngenom att visa barn respekt och hänsyn, kalla varje barn vid namn, vara lika uppmärksam mot alla barn, oavsett hur de klarar sina studier. Att föräldrar finns med på fritidsgårdar och lekplatser. Att vuxna gemensamt tar ansvar för varandras barn, att barn som visar tecken på problem får hjälp. Påverka politikerna till satsning på mindre skolor, utbildade lärare och ungdomsledare.