Nyheter

Vedbod och bil brann i natten

Nyheter • Publicerad 7 mars 2009

Morgonen kom med en obehaglig överraskning, under natten hade vedboden och bilen fallit offer för en totalbrand.

– Ägaren var helt förtvivlad och fick en smärre chock när hon tittade ut genom fönstret, säger polisman Bo Johansson efter den gåtfulla nattbranden utanför Bredsättra.

Torsdagens tidiga och lilla larm om eftersläckning i Bredsättra överraskade alla blåljus-instanser. Räddningstjänsten och polisen hade innan larmet ingen vetskap om branden i natten där Bredsättra-gården vedbod samt en personbil förvandlats till aska och plåtrester – utan att någon överhuvudtaget märkt någonting. Även en åkgräsklippare totalförstördes i branden.

– Via omvägar fick polisen tidigt på morgonen reda på att det brunnit och efter diverse kontakter även tag på ägaren som var förtvivlad. När hon klev upp på morgonen och tittade ut genom fönstret såg hon att både vedboden, bara några få meter från bostaden, och bilen brunnit upp, berättar Bo Johansson, polisen på Öland.

– Allt var totalförstört och det pyrde ordentligt. Hon måste ha blivit rätt chockad av åsynen.

Polisen kan i detta skede endast spekulera kring frågeställningarna när och hur.

– Fast det troliga är väl att branden hade ett mycket snabbt förlopp och att den började sent på natten. Vid de klockslagen är inte många ute, i synnerhet inte på östra sidan, funderar Bo Johansson.

– Ändå är det lite underligt att ingen sett eller hört något, en brand av kalibern brukar både synas och höras.

Under torsdagen genomfördes en teknisk undersökning av brandplatsen.

– Vad jag kunde göra är att ta lite prover, det enda som finns kvar är en stor kolhög samt resterna av bilen och åkgräsklipparen som stod utanför vedboden, berättar Anders Elmquist, tekniker vid länspolisen.

– Jag hittade ingen rimlig brandorsak. Vedboden, välfylld med ved, hade ingen el och bilen hade inte körts på sju-åtta timmar och då blir man lite fundersam, berättar han.

Spridningsrisken var uppenbar.

– Jag tror det är fem meter till bostaden och hade vinden haft en annan riktning hade huset åkt med.

De prover som togs vid brandplatsen ska analyseras av SKL.

Magnus Areskog, chef för öns polisstyrkor, besökte under gårdagen brandplatsen för att lyssna av med ägaren och kringboende.

– Det gav inget avgörande, konstaterar teamchefen, förbryllad över branden.

– Så länge vi inte kan hitta någon naturlig brandorsak är rubriceringen mordbrand. Omständigheterna är lite mystiska, det går inte utesluta att den är anlagd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.