Annons
Nyheter

Växelbruk för bönder med traktorer

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007

PERSNÄS

När LRF i Persnäs för fjärde gången ordnade Traktorrace skedde det med växelbruk. Man var tillbaka på åkern där allting började, efter att några år ha låtit den vila. Och i traktorerna var det högsta växeln och full gas som gällde.

Annons

Det var debutanternas kväll, men inte enbart de stora, tunga traktorernas. Det visade sig att de små, ettriga tvåhjulsdrivna maskinerna kunde köra med precision och fart, ibland lika bra.

Några av de 16 tävlande traktorförarna hade deltagit tidigare men flera debutanter fanns också på plats. Och dessa var ”de gamle” överlägsna. De tre vinnarplatserna togs av Carl-Johan Eriksson, Jonas Svanstrand och Patrik Axelsson.

– Ingen har tagit hem segern två år i rad, inte heller i år, kunde Bengt Grafström konstatera. Han fungerade under kvällen som konferencier och berättade för den månghövdade publiken om de tävlande och deras maskiner.

STREJKANDE GAS

Kvällens tragedi inträffade när en av de mindre traktorerna från Böda ledde över en mäktig, stor och tung maskin. Den till synes underlägsne ledde ända in i målfållan, där den blev stående.

– Gasen i botten, ropade Bengt Grafström.

Men minstingen kom ingenstans. Vad hade hänt? Jo, gaspedalen hade helt enkelt lossnat, ekipaget stod stilla och förlorade därmed heatet.

Många besökare från när och fjärran hade kommit till åkrarna i Stenninge. På ett av de större fälten radade bilarna upp sig i hundratal. Inne på tävlingsarenan bjöds det ut t-shirts, karameller, hamburgare och mycket mer.

IMPONERANDE STENLYFT

Många hade säkert också kommit för att se Magnus Samuelsson utföra stordåd med sina muskler. Han har vid flera tillfällen fått titeln Sveriges, respektive Världens starkaste man. Han är bonde från Östergötland och säger själv att grundstyrkan tränades upp hemma i det dagliga livet på lantgården.

Annons

– Och så har jag min mamma att tacka för goda gener, säger 150-kilosbjässen som är 2 meter lång och har armar som mäter dryga halvmetern i omkrets, bestående näst intill enbart av muskler.

Gunilla Nilsson är ledamot i LRF i Persnäs. Hon berättar hur idén föddes inom för-eningen om att ordna ett traktorrace.

– Det var en av oss i styrelsen som hade sett det på ett annat håll och som föreslog att vi skulle göra detsamma, mest som ett sätt att visa upp oss för allmänheten. Det tog några år innan vi andra nappade, men nu ångrar vi oss inte. Vi själva tycker det är roligt liksom som alla besökare

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons