Vattenlarm i Löttorp asbeströr granskas
LÖTTORP
Centrala Löttorp, en cancerrisk? De asbeströr vi har finns främst i Löttorp, prover ska tas på vattnet för analys i labb, säger kommunens VA-chef Bo Persson efter cancerlarmet gällande asbest i dricksvattnet.
Att högre halter av asbest i dricksvatten kan orsaka cancer visas av en studie i Norge.
För några månader sen publicerade det Norska Cancerregistret i Oslo en undersökning som bekräftade ett samband mellan överdödlighet i mag- och tarmcancer och asbest i dricksvattnet.
analysera
Efter avslöjandena uppmanar Sveriges Konsumentråd kommunerna att omedelbart byta ut sina asbestledningar. Branschorganisationen Svensk Vatten gick i veckan ut och uppmanade landets kommuner att dels redogöra andelen asbetsrör i ledningsnäten, dels, vid behov, analysera dricksvattnet.
De ställde samma fråga som du, hur mycket asbeströr har ni i backen? Och svaret är cirka fem kilometer varav huvud-delen finns i centrum av Löttorp, säger Bo Persson, VA-chef på Borgholm Energi.
ser fina ut
Det aktuella röret löper från Åkerbohemmet till gamla kommunhuset med flera avstickare, bland annat mot industriområdet och Ranstad.
Sedan finns det en liten bit i Borgholm, konstaterar VA-chefen, inte alltför oroad över larmet.
Vid tidigare och invändiga inspektioner har vi sett att de här rören ser släta och fina ut. Dessutom är det så att vårt stora bekymmer här på Öland med kalk och järn i vattnet tvärtom hjälper oss i denna fråga, det finns en tunn hinna av järn och kalk i rören som extra skydd.
Det finns ingen anledning till oro. Den största risken har i så fall de montörer som ska jobba med rören.
Obefogad oro eller inte, vattnet i Löttorp ska granskas på laboratorium.
Provtagning är beställd. Det man tittar efter är asbetsfibrer i vattnet.
måste bytas ut
Redan på 1970-talet uppdagades att asbest är cancerframkallande. Den som andas in asbest riskerar lungcancer. Enligt nyhets-programmet Rapport pekade samtida studier i USA på att asbest i dricksvatten kunde ge magcancer, men att detta tystades ner/inte togs på allvar i Sverige.
Bo Persson anser att asbetsrören i Löttorp måste bytas ut, när avgörs av provsvaren.
På sikt måste de bytas ut och då främst i samband med andra arbeten, som dragning för fjärrvärme. Skulle proven, vilket jag inte tror, visa att det finns asbest i vattnet kommer saken i ett helt annat läge, då är det bråttom.
chockerande
En Löttorps-bo Ölandsbladet talat med upprörs av avslöjandet.
Fruktansvärt. Jag såg Rapport-inslaget och då sas inget om Borgholm eller Löttorp. Det här är chockerande och i vilket fall som helst måste rören bytas ut omedelbart, det finns inget att vänta på.
Att byta ut fem kilometer asbetsrör, samtliga med ursprung från 1960-talet, är kostsamt.
Minst 1 000 kronor löpmetern, fem miljoner, räknar Bo Persson ut.
Enligt Livsmedelsverkets hemsida finns inga gränsvärden för asbest i dricksvatten, vare sig i Sverige eller inom EU. Eftersom hälsoriskerna, trots den norska undersökningen, anses obefintliga eller mycket små finns heller inga planer på att införa gränsvärden. Samtidigt görs en gardering:
Livsmedelsverket följer forskningen på området. Skulle nya data komma fram som tyder på att det finns en hälsorisk förknippad med asbest i dricksvatten så kommer frågan att tas upp igen.
MICHAEL STÅHL
michael.stahl@olandsbladet.se