Annons
Nyheter

Vattenfrågan på östra Öland åter aktuell

Nyheter • Publicerad 9 april 2012

MÖRBYLÅNGA

Vattenfrågan i de östra delarna av Mörbylånga kommun är återigen aktuell. Ärendet, ett av de mest segdragna i kommunens historia, lyfts nu i en motion av Vänsterpartiet.

Annons

Vattenförsörjningen i de östra delarna av Mörbylånga kommun har varit ett ständigt återkommande tema i decennier. Redan långt ner i 1960-talets ”forntid” när geologen Jan Pousette effektivt kunde punktera vidlyftiga planer på att föra över vatten från fastlandet till Öland via en pipeline i den kommande Ölandsbron, lyftes de akuta problemen i de sydöstra delarna av kommunen.

Jan Pousette konstaterade att Öland hade egna vattenreserver som gott och väl skulle täcka kommande behov och bolaget Sydostvatten AB kunde försättas i en evig törnrosasömn.

Men även om stora delar av kommunen idag 2012 har en adekvat försörjning av vatten (och avlopp) finns det fortfarande torra fläckar på kartan. Något som bland annat är till men för jordbruket där det krävs mängder med vatten.

LOKALA KÄLLOR

Ölandsbladet har i ett otal artiklar pekat på problemen. Samtidigt har vi kunnat konstatera att samtliga partier alltid lyft frågan i valtider. Så även inför valet 2010.

De akuta VA-problemen berör cirka 1 000 kommunmedborgare (inräknat Gårdby med omnejd), samt givetvis mängder med sommarboenden i byarna på östra sidan. Man kan alltså lugnt hävda att VA-problemet har en viss tyngd.

Allt emellanåt sprattlar det dock till i de olika partileden när det gäller vattenförsörjningen. Nu senast i Vänsterpartiet som i en färsk motion tar upp ”småskalig lösning på vatten - och avloppsfrågan på östra Öland.”

Partiet föreslår, som rubriken redan anger, ”småskaliga lösningar anpassade från 1 till 500 hushåll.”

Man hänvisar även i motionen att det redan finns minireningsverk som klarar all krav som för närvarande ställs på avloppsrening. Och när det gäller vattenförsörjningen vill partiet att man gör ”en inventering över de lokala källor som finns”. Något som ovan nämnde Jan Pousette på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) startade redan på 1960-talet.

REDOVISNING I APRIL

Annons

Man kan näst intill garantera att det inte finns en enda kommunmedborgare, särkilt inte på östra sidan i kommunen, som har något negativt att anföra när det gäller vänsterpartiets ambition.

Men det har tjatats länge om problemet (senast i september 2011 skrev Ölandsbladet under rubriken ”Urvattnade vallöften på södra Öland” …).

Hur ser då läget ut idag?

– Vi håller faktiskt på med den kartläggning som Vänsterpartiet efterlyser, försäkrar kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Samhällsbyggnadsavdelningen (gamla tekniska, red.) har satt folk på detta och nu i april ska en redovisning komma.

• Och därefter?

– Vi måste lösa särskilt vattenfrågorna nu. Och min ambition är att det ska vara klart under den här mandatperioden.

Ölandsbladet lär säkert återkomma i ärendet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons