Annons
Nyheter

Varm gåva till Estland

Nyheter • Publicerad 14 mars 2006

FÄRJESTADEN/PÄRNU

Just nu pågår en klädinsamling till missionsbåten Shaloms hjälpcenter i Estland. Blå Huset i Färjestaden är full av banankartonger packade med plagg av alla de slag, och det arbetas febrilt.

Annons

Liksom Öland är Sveriges främsta sommarmetropol, är staden Pärnu Estlands dito. Men i Estland finns även mycket elände trots den tilltalande fasaden utåt, berättar Kairi Tökke, som arbetar i Shaloms second hand-butik i Pärnu, där hon sorterar kläder.

– På TV visar de bara allt som är fint och bra, men bakom detta finns allt det svåra.

EN HÅRD VARDAG

Arbetslöshet, alkoholism, misshandel och självmord tillhör den hårda vardagen.

– Vi ”toppar” nästan listan i Europa (tredje plats, reds anm), suckar Kristi Ollino, som arbetar på det estländska barnhemmet, vilket även det drivs i Shaloms regi.

Där finns cirka 25 barn, men man hjälper också hela familjer. Vid sidan av allt annat elände är dessutom bostadslösheten ett ytterligare problem, och trångboddheten är stor i vårt östra grannland. En familj med fem barn kan tvingas att samsas på bara 25 kvadratmeter.

– Arbetet med barnen växer hela tiden. Behovet är stort, konstaterar Kristi.

Stort är också behovet av själavård påpekar Anne Aas, chef för Shaloms hjälpenter i Estland, varför även en bibelskola hör till verksamheten.

– Vi är tacksamma för att svenskarna hjälper oss i vårt jobb, säger Kairi, varpå Blå Husets föreståndare Sara Jonegård passar på att påpeka att klädinsamlingen pågår till och med lördag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons