Nyheter

Världsarvet får en egen hemsida

Nyheter • Publicerad 3 mars 2014

En ny hemsida för världsarvet är det första stora steget för att visa att Mörbylånga kommun tagit ett helhetsgrepp om världsarvet.

– För att kunna komma vidare i arbetet med världsarvet är hemsidan en viktig bas, säger Pär Folkesson, kulturutvecklare på Mörbylånga kommun.

Sedan Pär Folkesson påbörjade sin anställning i september har han och kultursamordnaren Emma Rydnér lagt mycket tid till den nya hemsidan. Genom texter och fakta ger sidan den information som behövs för att ölänningar och turister ska närma sig världsarvet.

– Vi vill synliggöra världsarvet. Det känns ofta som att man säger att södra Öland är så speciellt, men varför är det speciellt? Det vill vi visa, säger Emma Rydnér och fortsätter:

– Dels ska sidan förklara världsarvet på ett lätt sätt och väcka intresse, men samtidigt finns det fördjupad information för den som vill ha.

Varför är världsarvet viktigt att hålla fram?

– Kopplingen till Unesco och FN gör det till ett stort och speciellt erkännande. Samtidigt visar det en historia, den speciella markindelningen, vilka förutsättningar som har funnits och hur människorna har levt, säger Pär Folkesson.

Den senaste tidens diskussion om vindkraft kontra världsarv är inget som har berört det här arbetet.

– Om de kommer fram till att världsarvet är hotat är det en process som tar tid. Vi har kört på med att bygga grunden för att synliggöra världsarvet, säger Pär Folkesson.

– Nu finns ett världsarv, det är det vi jobbar med och utgår ifrån, säger Emma Rydnér.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.