Nyheter

Vårkänslorna flödar på skolan

Nyheter • Publicerad 10 april 2007

BORGHOLM

För tredje året i rad arrangerades ”Vårkänslornas dag” för Slottsskolans nior. Filmvisning och Våga fråga-stunder med Borgholms fältsekreterare, representanter från RFSU och RFSL stod på schemat.

Så här års brukar vårkänslorna flöda hos var och en, så också på Slottsskolan. Niorna hade på skärtorsdagen ”Vårkänslornas dag”. Klassvis gick man runt till olika ”stationer”: Våga fråga, RFSU, RFSL, fältsekreterare Ylva och filmen ”Love Boogie”.

– Våra elever har verkligen vårkänslor, skrattar fritidsledare Camilla ”Milla” Skoglund, som varit med och arrangerat ”Vårkänslornas dag”.

Det handlar om sex, samlevnad och relationer. I ett klassrum delades klassen in i grupper med lika många tjejer och killar i varje. Varje tjej- och killgrupp fick skriva ned de frågor de inte vågar ställa till varandra av det motsatta könet.

– Killarnas frågor handlar oftast om sex, rakt på sak. Tjejernas frågor handlar mest om romantik, avslöjar Milla.

Man byter frågor i gruppen, skriver svar på dem som sedan frågeställarna får läsa och så diskuterar man svaren lite.

KOMPLIMANGER

Borgholms fältsekreterare Ylva Johansson låter eleverna sätta sig i en ring och ge en komplimang till kompisen bredvid.

– Det kan till exempel vara ”Vilken fin tröja du har” och så ska den som får ta emot komplimangen svara, ”Tack så mycket”, berättar Ylva och påpekar att vi alla är dåliga på att både ge och ta emot komplimanger, vilket dock är viktigt att vi lär oss.

Sedan blir det ”Heta Stolen”. En stol i ringen är tom. Ylva säger ett påstående, till exempel ”Killar har större sexuellt behov än tjejer”. De som håller med byter plats och de som inte håller med sitter kvar. Sedan frågar Ylva dem varför de har svarat som de gjort. Det sista de gör är att sitta i grupper med blandat tjejer och killar. De får säga vad det tycker är bäst hos det motsatta könet.

– Eleverna brukar tycka att det här är jättekul, säger Ylva.

AVDRAMATISERA

Jesper Svensson från RFSU vill helst bara ha ungdomar i klassrummet, därför att då vågar de mer vara sig själva.

– Jag pratar om sexualitet i allmänhet och lust och kåthet i synnerhet, säger Jesper, som gärna vill avdramatisera ämnet, men ändå hålla det på en sådan nivå att ungdomarna känner igen sig.

Från RFSL kom Cristoffer Magnusson, Mikaela Rudström och Elisie Jonsson. De pratade om heteronormer, om att komma ut och transpersoner.

– Vi har några övningar, ”Sex på tavlan” och ”Linus på linjen”. ”Sex på tavlan” kan vara olika frågor om vad man tycker om tjej och kille, tjej och tjej, kille och kille (politiskt korrekt måste det ju vara, reds anm) och så får man svara vad man tycker och varför man tycker så.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.