Vårdnadsbidrag ökar klyftor?
MÖRBYLÅNGA
Den 1 juli i år kommer ett nytt vårdnadsbidrag att införas. Då ska föräldrar få ersättning för att vara hemma med barn i åldern ett till tre år. Men Skolverket är tveksamt till hur bidraget påverkar barnet då tiden på förskolan förkortas.
Vårdnadsbidraget innebär att föräldrar till barn mellan ett och tre år, ska få 3000 skattefria kronor varje månad om de väljer att vara hemma med barnet.
SLÅR SNETT
För att få underlag till sin bedömning av den nya lagen, har Skolverket studerat hur liknande bidragsstöd fungerat i Finland och Norge. Där framgår att majoriteten av familjer med bidrag är de med invandrarbakgrund och låg inkomst eller kort utbildning. Skolverket varnar för att detta även kan bli verklighet i Sverige, där förskolan idag spelar en viktig roll för barnens lärande. ”Svenska barn går i dag i förskola i samma utsträckning oavsett föräldrarnas socioekonomiska tillhörighet. Får vårdnadsbidraget samma effekt som de norska och finska motsvarigheterna kan det medföra att vi återigen få en social snedrekrytering till förskolan i de kommuner där vårdnadsbidraget införs”, skriver Skolverket.
SKILJER SIG
Skolverket menar att skollagen och den nya lagen om vårdnadsbidrag skiljer sig i synen på förskoleverksamhet för barn mellan ett och tre år. Enligt skollagen är kommunen skyldig att erbjuda förskoleplats, medan vårdnadsbidragslagen innebär att kommunen kan erbjuda föräldrar ett alternativ till att ha barnet i förskoleverksamhet. Eftersom båda lagarna ska tillämpas av kommunen, anser Skolverket att lagarna bör vara förenliga med varandra.
Mörbylånga kommun kommer under våren att dela ut en enkät till föräldrar, för att utreda hur stort intresset för bidraget är. Skolchef Ann Willsund ser vårdnadsbidraget som en bra möjlighet för föräldrar som vill tillbringa mer tid med sina barn.
– Visst finns det både fördelar och nackdelar. Men jag tycker det är upp till varje enskild familj att ta beslut om barnet behöver förskola eller inte.