Annons
Nyheter

Vårdnadsbidrag klubbades igenom efter en lång debatt

Nyheter • Publicerad 2 september 2008

BORGHOLM

Borgholm är unikt - från och med årsskiftet tillhör Borgholm den högst exklusiva skara av kommuner i landet som infört vårdnadsbidraget. Usel ekonomi till trots.

Annons

– Detta är inte ansvarig och schysst fördelningspolitik, vi har inte ekonomi för att genomföra detta, motargumenterade Maria Lindmark, (mp), förgäves.

”Vårdnadsbidrag är ett jävla skit och nu har vi släpat det ända hit.” Nej, det borgerliga styret i Borgholm gjorde ingen travesti på forne finansminister Kjell-Olof Feldts berömda dikt om löntagarfonder när alliansens gamla kd-käpphäst vårdnadsbidraget röstades igenom av ett högst oenigt fullmäktige – men någon större iver och glöd över denna, enligt alliansen, valfrihetsreform märktes knappast.

– Ingen kioskvältare, men ett sätt att öka valmöjligheten, argumenterade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c), med tillägget att endast 15 kommuner i landet har sagt ja till vårdnadsbidrag och blott 420 föräldrar, i landet, använt sig av möjligheten.

Desto hetare var motståndet i debatten som mer utformade sig till en diskussion över sakernas tillstånd  än vårdnadsbidraget i sig.

SOM KUBA?

Avlyssnat:

– Ingen kioskvältare, nej. Med tanke på den anstränga ekonomin är det inte läge att genomföra vårdnadsbidraget nu - Sune Axelsson, (s)

– Vårdnadsbidraget är inte tänkt för alla, utan endast till för de som har råd - Inger Sundbom, (s)

– Detta är inte ansvarig och schysst fördelningspolitik, vi har inte ekonomi för att genomföra detta – Maria Lindmark, (mp)

– Ett självmål, inte minst med tanke på situationen i socialförvaltningen. Under din tid som kommunalråd  har Borgholm fått den lägsta medelinkomsten och befolkningen minskar stadigt. Har ni en miljon kronor (den beräknade kostnaden i Borgholms kommun för vårdnadsbidraget, reds anmärkning) från ingenstans? Vi vet att vi står inför uppsägningar, vi vet att vi inte har pengar - Ilko Corkovic, (s), med adress till Lisbeth Lennartsson.

Annons

– Varför ska vi bli den 16:e kommunen som tar på oss den utgiften , det finns ingen anledning att göra det nu - Kerstin Bjellert, (v)

– Alla med inkomst blir betrodda, långtidssjukskrivna, arbetslösa och socialbidragstagare är inte betrodda. Ska det vara valfrihet ska det vara valfrihet för alla - Hanna Lukka, (mp)

– Borgholm är närmast jämförbart med Kuba med långvarigt majoritetskap! Det blir väldigt gärna ineffektivt - Pierre Sternegård, (v)

GLOCALNET?

På andra sidan slagfältet fanns endast Mikael Almqvist, (kd), Per Lublin, (kb), Christina Ateva, (c) och Lisbeth Lennartsson, (c). Den sistnämnda något uppretad.

– Att anklaga mig för den låga medelinkomsten är riktigt, riktigt lågt. Hellre självmål än spark under bältet, fräste kommunalrådet irriterat i en Glocalnet-parafras.

En för dagen demonstrationspeppad Per Lublin beskrev vårdnadsbidraget som en tummetott och såg gärna en större summa än de 3 000 kronor vårdnadsbidragstagarna kan få i dag och tilläggsyrkande som saken, i syftet att ”lobba för”. I voteringen, där många tunga centernamn avstod från att rösta, klubbades vårdnadsbidraget igenom med 26 ja-röster mot 14 nej. Sju ledamöter avstod. Även Lublins ”lobba för mer pengar” vann majoritet, dock med knapp marginal.

Enligt fullmäktiges beslut är ett helt vårdnadsbidrag 3 000 kronor i månaden. Reducerat vårdnadsbidrag, 1 500 kronor, utgår om barnet vistas högst 20 timmar i veckan i förskoleverksamhet medan mer än 20 timmar diskvalificerar rätten till vårdnadsbidrag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons