Nyheter

Varannan person känner sig lurad

Nyheter • Publicerad 12 juli 2012

 

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Trött på valfläsk och politiska löften som går i kras?

Då är du knappast ensam, varannan medborgare i kommunen litar inte på att de förtroendevalda håller vad de lovar.

Så många som 52 procent av de boende i Mörbylånga kommun svarar att de inte går att lita på politikerna enligt den nya demokratibarometern. Endast sju procent litar blint på sina förtroendevalda.

– Som politiker har du alltid en vision, men sedan dyker det upp saker under årens lopp som gör att du inte kan genomföra allting som du lovat inför valet, säger Kent Ingvarsson (M), kommunlråd Mörbylånga kommun. Han är inte direkt förvånad över siffrorna och tycker att 50 procent är acceptabelt eftersom det är i linje med de flesta andra kommuner. Menar på att det alltid finns en motpol som inte är nöjd med de beslut som fattas. Men samtidigt ser han det som viktigt att förtroendet höjs.

– Som regel är de flesta politikerna här sansade politiker och vill genomföra något när de lovar något inför ett val. Det är inte nödvändigtvis valfläsk, utan handlar om att vissa andra saker plötsligt måste prioriteras.

MISSNÖJDA

Vid valet 2010 lovade praktiskt taget alla partier bättre vatten och avlopp på östra Öland. Och det är också den fråga som Kent Ingvarsson återkommande får stå till svars för.

– Många är missnöjda. Men i det fallet är det väldigt mycket pengar, flera hundra miljoner. Folk måste ha förståelse för att det inte går att genomföra i en handvändning.

Medborgarna anser också att partierna i Mörbylånga har väldigt lika åsikter.

– Så kan det vara, vi löser ju mycket sakfrågor och där måste du kompromissa. Jag tycker inte det är negativt.

Sedan tycks många uppfatta det som att inte kommunfullmäktige har så mycket makt.

– Vi fattar ju väldigt mycket beslut i kommunstyrelsen. Fullmäktige har fått en mer långsiktig roll. Det viktigaste är att fatta övergripande beslut där.

SPLITTRAD SYN

Undersökningen jämför också de förtroendevaldas syn på kommunpolitiken jämfört med medborgarnas. Denna visar bland annat på att Mörbylångas politiker till viss del skönmålar sina egna insatser. Till exempel tycker 75 procent att de lyssnar på medborgarna. Men bara 50 procent av medborgarna anser att så är fallet. Dessutom tycker 85 procent att det spelar stor roll vilka partier som sitter vid makten, jämfört med 43 procent av medborgarna.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.